Dostupni linkovi

Monopoli, taktika, politika


Čedomir Jovanović

Nakon što je predsednik kompanije Delta Miroslav Mišković indirektno optužio lidera LDP Čedomira Jovanovića za povezanost sa mafijom, lider LDP-a najavio je da će tužiti direktora kompanije Delta. Zašto se Mišković posle višegodišnjeg ćutanja sada oglasio?

Reagujući na navode vlasnika kompanije Delta Miroslava Miškovića, koji je lidera LDP Čedomira Jovanovića nazvao ortakom mafije i otvorenom pismu ga upitao da li je na bilo koji način umešan u njegovo tamničenje te da li je dao dozvolu, uputstvo ili garantovao imunitet otmičarima, lider LDP-a negirao je da je uzeo deo novca od Miškovićeve otmice. On je naglasio da će o optužbama da je umešan u njegovu otmicu sa Miškovićem raspraviti na sudu:
"Očekujem sudski epilog. Inicijativa koju je pokrenuo gospodin Mišković, iako su sudovi pre 5-6 godina toliko puta govorili o tim slučajevima. Sa druge strane ću učiniti sve kako bi se sankcionisala njegova bahatost i kaznila njegova politika koja je konačno izašla iz te staklene rupe u kojoj se on krio prethodnih godina."
Iako smo nadležne u kompaniji Delta kontaktirali i zamolili za odgovor na pitanje zašto je Miroslav Mišković u ovom trenutku nakon višegodišnjeg ćutanja odlučio da se oglasi i da li to ima veze sa tvrdnjama LDP-a i njenog lidera Jovanovića da kompanija Delta ima monopolski položaj u Srbiji u ovoj firmi nam je rečeno da niko u ovom trenutku ne može da odgovori na ta pitanja.
Svojevremeno Okružni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu protiv pripadnika zemunskog kriminalnog klana za otmicu Miškovića i vratio predmet na ponovno suđenje u Četvrti opštinski sud. Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić u izjavi za naš program nije mogao ništa određeno da kaže o razlozima ukidanja presude:
"Nisam bio u tom veću i zaista ne znam ništa konkretno. Zaista ne mogu ništa više da vam kažem što se tiče toga - predmet je u Četvrtom sudu. Zašto je ukinuta presuda – tamo su sigurno dati razlozi. Na pitanje da li može da se održi suđenje u Okružnom sudu, odnosno u ovim bezbednijim sudnicama, odgovor je da može. Oni su zatražili i naravno dobili odobrenje da se sledeće suđenje, kada bude trebalo, održi ovde."
U Četvrtom opštinskom sudu našem radiju je rečeno da je ovaj predmet prebačen Specijalnom tužilaštvu. za organizovani kriminal na uvid i da će uskoro biti vraćen na ponovno postupanje.
Istovremeno, predsednik UO Udruženja sudija Srbije Omer Hadžiomerović na pitanje da li su napisi u štampi i optužbe koje su razmenili Mišković i Jovanović dovoljni za pokretanje istrage ovako odgovara:
"Ako neko smatra da je neko izvršio krivično delo onda on može da napiše krivičnu prijavu i preda je nadležnim organima, policiji, tužilaštvu – zna se ko otkriva dela i ko goni. Ako ide preko novina to onda nije dobro – meni to stvara utisak da to pitanje nije pokrenuto da bi se taj slučaj rešio pravno i kroz institucije već u neke sasvim druge svrhe."
A da bi ti drugi razlozi mogli biti pre svega političke prirode smatra i predsednik Fonda za razvoj demokratije Milenko Radić:
"Poslednja događanja očito pokazuju da se bliži predizborna kampanja, da se otvaraju karte, da se zauzimaju pozicije. Dobro je da je došlo do tih problema jer ništa ne treba držati ispod stola. Sada je sve izašlo u javnost pa će se videti u narednom periodu, do okončanja izbora, kako će se sve to okončati."
Inače poslanici Liberalno demokratske partije zatražili su tokom rasprave u Skupštini Srbije da se na dnevni red stavi predlog o formiranju anketnog odbora koji treba da preispita sve nepravilnosti u radu kompanije Delta od njenog osnivanja. Odgovarajući na zahtev LDP za formiranje anketnog odbora ministar pravde Dušan Petrović rekao je da će svu dokumentaciju koju dobije dostaviti na nadležna mesta uključujući i Vladu, ali se i osvrnuo na deo izlaganja Čedomira Jovanovića:
"Vi ste, ovde govoreći, u mene uperili ruku i rekli da imate saznanja da postoji nekakav dokument koji govori da sam ja službenik Miroslava Miškovića. Dajte mi to, molim vas. Gde to piše, ko je to rekao pošto hoću da podignem privatnu tužbu, krivičnu prijavu."
Kako će i da li će ova afera biti rasvetljena ostaje da se vidi. Na posletku potsećamo da je vlasnik kompanije Delta Milorad Mišković otet 9. aprila 2001. godine. Prema optužnici otmicu je planirao vođa zemunskog klana Dušan Spasojević a izveli su je Mile Luković, braća Aleksandar i Miloš Simović i Vladimir Milisavljević. Mišković je oslobođen nakon što je isplaćeno sedam miliona maraka koliko su kidnaperi tražili za njegovo puštanje.
XS
SM
MD
LG