Dostupni linkovi

Štrajkovi u Srbiji


Pres konferencija sindikata obrazovanja u Beogradu, 20. novembar 2007.godine
Pres konferencija sindikata obrazovanja u Beogradu, 20. novembar 2007.godine

Zahtevajući povećanje zarada u Srbiji štrajkuju zaposleni u pravosuđu i prosvetari. Štrajk najavljuju i zaposleni u društvenim organizacijama.

Zbog "nespremnosti vlade da ispuni zahtev za povećanje zarada od 20 odsto u 2008.” u štrajk su stupili i prosvetari skraćivanjem časova sa 45 na 30 minuta. Moguća je i radikalizacija štrajka, najavio je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović:
"Sa 92 milijarde, koliko oni predviđaju za plate zaposlenih u obrazovanju, ne samo da su ostvarljivi naši zahtevi već tu ima prostora da se plate povećaju i za više od 20 %. Čini mi se da se taj budžet ili krije od nas ili oni podaci koji izlaze iz Ministarstva finansija nisu tačni."
O razlozima za štrajk u kojima učestvuju tri reprezentativna sindikata u beogradskoj osnovnoj školi Starina Novak sa zaposlenima je razgovarao naš novinar Zoran Glavonjić:
"Mi praktično ne tražimo neko povećanje već samo da naše plate budu usklađene sa rastom inflacije. Divim se ljudima kao uspevaju da prežive sa prosvetarskim platama."
"Apsolutno ne, imam porodicu i svi koji imaju porodice - teško. Ako imate dvoje dece i ako vam supruga ne radi to je nemoguće."
RSE: Kolike su plate u proseku?
"30.000-35.000. Nemam svoj stan tako da pola plate, ako ne i više, dajem za troškove stanarine, račune i sl. Izračunajte sami da li mogu da živim sa polovinom od te sume."
"Smatramo da smo na dnu dna."
A zaposleni u pravosudnoj administraciji štrajkuju već 15 dana, zahtevajući povećanje zarada od 100 odsto. Administrativni službenici u pravosuđu imaju plate od 9.200 do 17.000 dinara.
Istovremeno je Sindikat zaposlenih u upravi i društvenim organizacijama najavio da će organizovati štrajk, ukoliko vlada ne poveća zarade zaposlenih u tim delatnostima u idućoj godini za 20 odsto. Predsednik tog sindikata Njegoš Potežica:
"A ti rezultati se moraju definisati ili očekivati pre usvajanja budžeta Republike Srbije za 2008. godinu."

Sociolog i direktor Centra za proučavanje aletrnativa Milan Nikolić uz napomenu da su štrajkovi uglavnom sezonski, te da ih obično ima u jesen, kaže da ipak, istraživanja ovog centra govore da je socijalno nezadovljstvo veliko ali i da ono traje već godinama. Ljudi su mnogo očekivali od tranzicije a to nisu dobili, kaže Nikolić:
"Sa druge strane oni vide da ovde postoje veoma bogati ljudi, tajkuni. Imate i treći elemenat, nedavno se Galup internacional kod nas uključio u jedno istraživanje, na svetskom nivou, koje je pokazalo da su najveći revolucionarni potencijali od svih evropskih zemalja upravo ovde u Srbiji. Kada sve to uzmete zajedno vidite da se tu radi o jednoj, može se tako reći, potencijalno eksplozivnoj mešavini."
Ipak, Nikolić I pored toga što misli da je moguće da neki političari iskoriste ovo socijalno nezadovoljstvo ne veruje da iz toga mogu proizaći ozbiljnije socijalne pretnje:
"Evo ovo što je pokrenuo Čeda Jovanović protiv Miškovića može da bude takav slučaj – da borba protiv tajkuna bude politički motiv. Verujem da će on dobiti, recimo, 5 % na to i kada se to nasloni na ono što već postoji, na veliko socijalno nezadovoljstvo, jasno je da tu može da bude svašta. Ali, ja ipak ne očekujem da će to biti nekih velikih dimenzija ili revolucionarno – kanalisaće neke glasove ka nekim političarima i to će otprilike biti sve."
XS
SM
MD
LG