Dostupni linkovi

Zasad bez zajedničkog predsjedničkog kandidata


Predrag Sekulić
Predrag Sekulić

Posljednjih mjeseci intenzivno se nagađa ko će biti kandidati crnogorske vlasti i opozicije za predstojeće predsjedničke izbore.

Filip Vujanović, Željko Šturanović, Svetozar Marović i nezaobilazni bivši predsjednik i premijer i šef stranke Milo Đukanović, imena su koja se najčešće iz Demokratske partije socijalista pominju kao mogući predsjednički kandidati. Od navedenih, samo je potpredsjednik Svetozar Marović javno rekao da se neće kandidovati, ali je i kandidatura najpopularnije ličnosti iz DPS-a Mila Đukanovića, iako se on nije javno izjasnio o tome kako stvari stoje, malo vjerovatna. Politički direktor vladajuće stranke, Predrag Sekulić, na naše pitanje kako u ovom trenutku stoje stvari sa predsjedničkim izborima nije licitirao sa imenima:
„Očekujem da uoči Nove godine održimo i sjednicu Glavnog odbora na kojoj bi se posebno razgovaralo na ovu temu i računam da ćemo tada znati i ime kandidate Demokratske partije socijalista za predsjedničke izbore“.
RSE: Da li će koalicija istupiti sa jednim kandidatom ili će svaka od dvije stranke imati zasebnog kandidata?
Sekulić: Zvaničnih dogovora nije bilo i čini mi se da je za te razgovore još uvijek rano.
Prije dvije nedjelje informacija objavljena u medijima koja je iznenadila mnoge, da bi se i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić mogao uključiti u trku za šefa države, te da je tokom nedavnih posjeta Rusiji i Americi pokušavao da isposluje njihovu podršku za to, nije ni potvrđena ni demantovana. Šef njegovog kabineta, istovremeno i portparol Socijaldemokratske partije Raško Konjević, danas je saopštio da ta stranka ovih dana počinje razgovore o eventualnoj kandidaturi Krivokapića, navodeći da je iz dosadašnjih izjava koalicionog partnera mogao da zaključi «da kod njih postojih potreba za dogovorom oko zajedničkog kandidata». Nezvanično se tvrdi da svi u SDP-u ne bi ponovo prihvatili aktuelnog predsjednika Filipa Vujanovića kao kandidata vladajuće kaolicije.
Jedino što je u ovom trenutku izvjesno je da crnogorska opozicija, iako se to uporno jedno vrijeme pokušavalo, neće imati zajedničkog kandidata. Čak više nije sigurno ni da će najpopularniji opozicioni političar Nebojša Medojević, koga analitičari vide kao jedinog ozbiljnog protivnika koji bi mogao da ugrozi primat vladajuće koalicije biti predsjednički kandidat Pokreta za promjene. To će, kako smo čuli od portparola Koče Pavlovića, zavisiti od kandidata vladajuće koalicije:
„Ukoliko se ipak desi ono što sada izgleda malo vjerovatno, a to je da Đukanović bude kandidat DPS-a, sasvim sam siguran da bi gospodin Medojević bio naš protivkandidat. Kako sad stvari stoje, predsjednik Pokreta za promjene nije naš jedini kandidat koji može pobijediti Filipa Vujanovića“.
Iako je za danas bilo najavljeno da će Srpska lista utvrditi ko će biti kandidat te koalicije na predsjedničkim izborima, a poslanik te grupacije Zoran Žižić pozvao lidera Andriju Mandića da se prihvati kandidature i na tu odluku će se, kako nam je objasnio portparol Dobrilo Dedeić, sačekati:
„Gospodin Žižić je trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama, gospodin Mandić je danas u Beogradu, malo prije sam obavio komunikaciju sa njim, danas nama sastanka i bićete blagovremeno obaviješteni o svakom sastanku po ovom pitanju“.
I Socijalistička narodna partija će, potvrdio nam je prije dva dana njen predsjednik Srđan Milić, imati predsjedničkog kandidata. Na pitanje da li će to biti on Milić je odgovorio:
„To će, što se tiče predsjeničkih izbora, zavisiti od odluke Glavnog odbora SNP-a“.
Vječiti kandidat koji se u politički život Crne Gore uključuje samo i isključivo za predsjedničke izbore, na kojima redovno doživljava debakl, doktor Dragan Hajduković koji inače živi u Švajcarskoj i ovoga puta će ući u predsjedničku trku. Zašto, juče nam je obrazlagao:
„To je cilj, pojaviti se, reći prave stvari, jer situacija je dramatična, vidite i sami“.
Na kraju bilježimo i da je predsjednik Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori Mehmed Bardhi,predložio da bi najbolje i najpoštenije bilo da prvi predsjednik nezavisne Crne Gore bude Slavko Perović. Dugogodišnji lider liberala, kako je obrazložio Bardhi, prepoznat je kao političar koji se od početka zalagao za nezavisnu Crnu Goru i za poštovanje ljudskih i manjinskih prava u njoj, a to su dva glavna kriterijuma koji bi trebalo da zadovolji budući predsjednik Crne Gore. Slavko Perović se nije oglašavao ovim povodom.
XS
SM
MD
LG