Dostupni linkovi

Izbori bez efekta na pregovore o statusu Kosova


Izbori bez efekta na pregovore o statusu Kosova

Razultati izbora na Kosovu, iako sa pažnjom praćeni, nijesu izazvali posebne reakcije u Crnoj Gori. U reagovanjima, osim iznenađenje slabom izlaznošću, navodi se da promjena vlasti neće uticati na pregovore o konačnom statusu, iz Podgorice javlja Biljana Jovićević.

U skladu sa svojom izrazito neutralnom politikom po pitanju konačnog rješavanja statusa Kosova iz vladajuće Demokratske partije socijalista je i komentar političkog direktora stranke Predraga Sekulića, na ishod u subotu održanih izbora na Kosovu:

„Nema iznenađenja kada je u pitanju raspored snaga na Kosovu. Što se tiče samog rješavanja pitanja Kosova, Demokratska partija socijalista je u više navrata ponovila da to pitanje mora da se rješava u trouglu između Prištine, Beograda i međunarodne zajednice, Brisela i Vašingtona.U konačnom, tako da mi se čini, da svi u regionu očekujemo 10. decembar i očekujemo da najzad se pronađe kompromisno rješenje, mada je to veoma, veoma teško, moramo biti iskreni, sa kojim bi bili zadovoljeni i Priština i i Beograd“.

Očekivano ishod kosovskih izbora u Crnoj Gori se komentariše uglavnom sa stanovišta predstojećeg rješavanja statusa. Poslanik i portparol opozicione grupacije Srpska lista Dobrilo Dedeić ne očekuje promjenu zvanične politike Prištine u procesu koji predstoji:

„Rješenje konačnog statusa južne pokrajine Srbije u velikoj mjeri zavisiće od stava međunarodne zajednice i zvaničnog Beograda, tako da upravo održani izbori na takvu jednu činjenicu, odnosno njeno razriješenje neće imati prevelik značaj“.

Naši sagovornici iz albanskih stranaka očekivali su da će pobijediti upravo Demokratska partija Kosova Hašima Tačija. Visoki funkcioner Albanske alternative Vasilj Siništaj iznenađen je, međutim, slabom izlaznošću:

„Iznenađenje je bilo oko neizlaska građana Kosova u onom broju, kako smo se ranije navikli da ih gledamo sa procentom od 70-80%. Međutim, očito je da su građani Kosova i umorni u iščekivanju stvari odnosno proglašenja samostalnosti.I ona struktura koja je obećala da će nakon 10.12. proglasiti samostalnost, pa makar bila i jednostrana, ona je i osvojila te izbore i to je bilo i za očekivati“.

Takođe, smatraju, da je DPK-a Hašima Tačija i dobila podršku građana Kosova umornih od čekanja , upravo zato jer po tom pitanju imaju jasne odrednice. Ferhat Dinoša, predsjednik Demokratske unije Albanaca:

„Osim toga, ona će (nova vlada) imati prostora da stvori stabilnu Vladu Kosova koja će biti kadra da ponese proces naprijed i da u onome što čeka uskoro Kosovo bude apsolutno od pomoći i međunarodnom faktoru u kontroli situacije. S druge strane, jasno je takođe da je i građanima Kosova stalo i do finalnog statusa Kosova, ali i do ekonomskog boljitka“.

Predstavnici crnogorskih albanskih stranaka takođe smatraju da je, iako očekivan, neizlazak srpske manjine najviše na štetu upravo njima samima. Predsjednik Demokratskog saveza, Mehmed Bardhi konstatuje da je to posljedica dugogodišnjeg slijeđenja pogrešne politike Beograda prema Prištini:

„Smatram da toj pogubnoj politici treba doći kraj, uvažvati realnost što prije to bolje za sve građane Kosova, Srbije i za cijeli region. Stabilnost i međunacionalno uvažvanje i ekonomski prosperitet mora biti pravac sviju, pa i srbijanskih vlasti“.

XS
SM
MD
LG