Dostupni linkovi

Ti nas lažeš, a mi te volimo


SouthSlavic - RFE/RL's SouthSlavic Service Pejic Nenad
SouthSlavic - RFE/RL's SouthSlavic Service Pejic Nenad

DVIJE TREĆINE odraslih Rusa NE VJERUJE da će brojanje na izborima biti pošteno!! Čak je još pesimističniji rezultat da tek manje od 20% ispitanika vjeruje da će izborni rezultati odraziti volju glasača!!

Ovako glasi jedna ruska šala koju sam danas pročitao u dnevniku "Moscow Times": Josef Staljin, Nikita Hruščov i Leonid Brežnjev se voze vlakom i u jednom trenutku lokomotiva stane. Vlak se ne može pokrenuti. Staljin je jednostavno i odmah - streljao mašinovodju. Hruščov ga je posthumno rehabilitirao, a Brežnjev se nije dao zbuniti i konstatirao: "Dobro je, mi se krećemo!"

Rusija će za dva tjedna imati svoje parlamentarne izbore. Duma će, vjerojatno dobiti mnoge nove “stanovnike” ali je već sada jasno da će jedna stranka imati apsolutnu dominaciju. Putinova “Ujedinjena Rusija” će, kažu sva ispitivanja javnog mnjenja vjerojatno imat i - dvotrećinsku većinu. Predsjednik Rusije je prošlog tjedna čak indirektno i poručio gradjanima da što veći utjecaj njegova stranka dobije u parlamentu to će on imati veći utjecaj na život Rusije kad mu istekne mandate u ožujku iduće godine.

Niko od promatrača nema sumnje da će Putinova stranka imati apsolutnu dominaciju, čak i ako ne bude dobila dvotrećinsku većinu. Samo u listopadu, naprimjer, državna televizija je “Ujedinjenoj Rusiji” posvetila 16.8% medijskog prostora, dok su sve ostale stranke dobile pojedina;no ispod 1%. Mali izuzetak je stranka “Samo Rusija” koja je dobila “čak” - 1.2% televizijskog prostora.

Ali, medjunarodnih promatrača Rusija na izborima neće imati. Naime, najprije je Rusija zajedno sa Armenijom, Bjelorusijom, Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom zatražila da se broj medjunarodnih promatrača svede na - 50. Na proteklim je izborima Rusija prihvatila 450 promatrača OSCE-a, a sad je pristala na svega - 70. U zemlji sa 10 vremenskih zona to je manje od minimuma. Zatim je odugovlačila da i toj 70-orici izda vize. Promatračima je u ruskim ambasadama širom Evrope rečeno da “uputstva još nisu stigla!” pa im vize ne mogu izdati. Zato se prošlog tjedna i dogodilo da je OSCE odlučio da odustane od slanja promatrača na ruske parlamentarne izbore. Prvi čovjek Odjeljenja zaduženog za promatranje izbora, Urdur Gunnarsdottir, izjavio je: “Mi smo stalno dobijali uvjeravanja da poziv iz Rusije stiže. Prije dva tjedna poziv je zaista i stigao ali još nije stigla ni jedna jedina viza. Zbog toga nismo u mogućnosti da na teren pošaljemo naše logističke ekipe niti promatrače!”

Ruska strana, naravno, optužuje OSCE. Glasnogovornik ministrastva spoljnih poslova, Mikhail Kamynin, je odbacio ocjene OSCE-a i rekao da “OSCE može da donese odluke koje god želi!”. Malo je precizniji bio prvi čovjek Centralne izborne komisije, Vladimir Churov, koji kaže da su “promarači OSCE-a sami krivi jer nisu popunili sve potrebne formulare!”

U povijesti promatranja izbora to je tek drugi put da OSCE odustaje od slanja promatrača - prvi se put to dogodilo 1996-e godine kada je ista odluka donesena u slučaju Albanije. Putin se baš neće zbog toga zabrinuti. Ali, da li će vijest doprinijeti da se gradjani Rusije zapitaju otprilike ovo: ako Putinova stranka ima 16 puta više prostora na državnoj TV, ako ta ista stranka uz TV podršku organizira mitinge nazvane “Za Putina”, ako imperijalisti, kako se to plasira u kontroliranim medijima, žele da unište Rusiju, i ako OSCE otkazuje slanje svojih promatrača - da li je baš sve u Rusiji onako idealno kako to vlast i televizija predstavljaju??

Radio “Slobodna Evropa” je radio istraživanje tokom prva tri tjedna u listopadu ove godine i kontaktirao 4.319 gradjana Rusije. Uz pomoć američkog “Inter’media” i ruskog “Levada” instituta došli smo do podatka da gotovo DVIJE TREĆINE odraslih Rusa NE VJERUJE da će brojanje na izborima biti pošteno!! Čak je još pesimističniji rezultat da tek manje od 20% ispitanika vjeruje da će izborni rezultati odraziti volju glasača!! Kad smo ih pitali, ko će odlučiti sastav parlamenta, gotovo polovica kaže: Kremlin. Dakle, ne glasači!!

Znam da će mi neki od čitalaca odmah poslati poruke da smo mi američka firma, da je to neki interes SAD-a protiv Rusije i slično. Moram ih razočarati. Svi su ispitanici ispitani od strane - ruskog “Levada” instituta!! Vladimir Gelman iz St. Petersburga kaže da se izborni rezultati mogu uporediti sa “nogometnom utakmicom u kojoj je rezultat unaprijed poznat, sudac favorizira jedan tim, a gledaoce sve i - ne zanima!!” Lev Gudkov, director već pomenutog Levada institute kaže da sva istraživanja, ne samo ovo koje je naručio naš radio, pokazuje kontrast izmedju onoga što ljudi misle i onoga što je realnost!”

Ipak, usprkos pesimizmu oko rezultata izbora većina je optimistična i više od 50% ispitanih vjeruje da će im život ubuduće biti bolji. Stručnjaci takodjer kažu da većinu gradjana uopće i ne zanima da li su izobri fer!!?? Takodjer ih ne zanima da li je ustavno ili ne da Putin ostane još jedan ili više mandata. Jednostavno - hoće da ostane. I od njega ne očekuju demokraciju uopće. Hoće veće plaće (42.7%) i bolji standard uopće (53,1%).

Dakle, svedeno u jednoj rečenici, rezultati bi se ovako mogli sumirati: jeste, ti nas lažeš, ali mi te volimo! Ta impresivna mješavina cinizma i nade, čeka odgovor na jedno ozbiljno pitanje: može li se standard povećati bez razvoja demokracije?? Jer, demokracija ne znači samo slobodno glasanje nego i zaštitu ljudskih prava, nekorumpirani sud, kontrolu tajne policije, slobodu medija…….ali ništa od toga u Rusiji nema niti, kažu Rusi, im to treba!!

Putin ne bi streljao mašinovodju sa početka priče niti bi ga rehabilitirao. Ne bi ni, kao Brežnjev, tvrdio da se vlak kreće ako vlak stoji. Njegov vlak se, dakle, definitivno kreće. Samo – ne ide baš tamo kako piše na voznoj karti.

XS
SM
MD
LG