Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Vukovaru se obilježava obljetnica sloma obrane


U Vukovaru se obilježava obljetnica sloma obrane

U Vukovaru se obilježava 16. obljetnica sloma obrane grada ujesen 1991. godine. Usprkos lošem vremenu, u koloni sjećanja koja prolazi gradom je preko 10.000 ljudi.


Komemoracija “U Vukovar za istinu i pravdu” okupila je ove godine oko 12 i po tisuća sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ratne stradalnike iz dana opsade Vukovara, građane, političare…

Tijekom opsade grada stradalo je po službenim hrvatskim podacima 905 vukovarskih civila i hrvatskih policajca i vojnika, a nakon pada grada prognano je oko 22.000 Hrvata i drugih nesrba. Srpska paravojska je na dobru Ovčara pored grada smaknula preko 250 ranjenika iz bolnice i zarobljenika. 200 tijela je nađeno a ostali se sa još oko 400 drugih žrtava vode kao nestali.

U koloni kroz grad su i njihovi najbliži:

”Tražim sina, nisam ga još pronašla. Bio je tu u bolnici, ležao je u podrumu ranjen u obje noge.”

Obljetnica pada Vukovara obilježena je i na drugom kraju svijeta, u Memorijalnoj katedrali za mir u svijetu u japanskom gradu Hirošimi služena je misa za vukovarske žrtve.

Prošle godine misa za poginule služena je u Nagasakiju. I u Škabrnji u zadarskom zaleđu obilježena je danas 16. obljetnica ulaska JNA I srpske paravojske u selo, nakon čega je u jednom danu pobijeno 43 ljudi, većinom civila.

Autor: Enis Zebić

XS
SM
MD
LG