Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Reakcije na kosovske izbore i Tačijevu pobedu


Hašim Tači

Demokratska partija Kosova proglasila je pobedu Hašima Tačija na izborima za Skupštinu Kosova. Politički analitičari ocenjuju da je slabo učešće birača na subotnjim izborima pre svega rezultat gubljenja poverenja u političare.

Hašim Tači, sa osvojenih 34 posto glasova na izborima za Skupštinu Kosova, proglašen je za pobednika od strane Demokratske partije Kosova. To pokazuju prvi preliminarni rezultati koje je saopštila koalicija NVO “Demokratija na delu”, koja je posmatrala izbore. Odziv birača na subotnjim izborima je bio oko 45 posto.

Očekuje se drugi krug glasanja za predsednike opština u onim opštinama u kojima kandidati nisu osvojiili 51 % glasova. U srpskim sredinama, zbog bojkota izbora, izazov će biti formiranje opštinskih vlasti. Zvaničnici Centralne izborne komisije, CIK, izjavili su da će preliminarni rezultati najverovatnije biti objavljeni u utorak.

Pristalice Demokratske partije Kosova Hašima Tačija proslavljale su do duboko u noć pobedu na izborima za kosovsku Skupštinu. Prema prvim preliminarnim rezultatima organizacije “Demokratija na delu”, na osnovu 80 posto prebrojanih glasova Demokratska partija Kosova je osvojila 34 odsto i tako po prvi put nakon 1999. godine ostavila iza sebe Demokratski savez Kosova, koji je osvojio 22 odsto glasova.

Hašim Tači je posle proglašenja pobede izjavio da ce on biti premijer svih građana Kosova.

Spremni smo da radimo kako bi Kosovo postalo deo evropske porodice,” rekao je Tači.

Podaci koje je objavila “Demokratija na delu” pokazuju i da je sa 12 posto treće mesto pripalo novoformiranoj Alijansi novo Kosovo, kosovskog biznismena Bedžeta Paćolija. Slede Demokratski savez Dardanije, Nedžata Daćija sa 10 i Alijansa za budućnost Kosova, Ramuúa Haradinaja sa 9 posto osvojenih glasova. Prema istim podacima, Demokratska partija Kosova je pobedila i u najvećem broju opština.

“Demokratija na delu” je saopštila da je odziv birača na parlamentarnim i lokalnim izborima održanim u subotu na Kosovu bio oko 45 posto, dok je Centralna izborna komisija (CIK) iznela podatak da je na glasanje izašlo između 40 i 45 odsto od oko milion i po registrovanih birača. Prvi podaci ukazuju da je odziv bio najslabiji u srpskim opštinama na severu Kosova: u Leposaviću 0,3 odsto, u Zubinom Potoku 0,75 odsto i u Zvečanu 0,75 odsto.

Šef UNMIK-a Joakim Riker je rekao da Srbi na severu Kosova nisu dopustili otvaranje glasačkih mesta i dodao da je jedan od razloga za neučestovanje Srba na izborima i zastršivanje od strane nekih srpskih lidera.


Preliminarni rezultati CIK-a najkasnije u utorak

Nakon što su Nevladine organizacija objavile svoje rezultate, očekuje se da rezultate izbora objavi i Centralna izborna komisija. Predstavnik CIK-a, Arianit Osmani, izjavio je za naš radio da je brojanje glasova u toku i da će rezultati biti saopšteni najverovatnije u utorak.

Očekujemo da se tokom dana ili u ponedeljak završi brojanje, kako bismo najkasnije u utorak imali preliminarne rezultate”, rekao je Osmani.

Prema njegovim rečima sve rezultate treba da potvrdi UNMIK. Osmani je najavio mogućnost drugog kruga glasanja u onim opštinama u kojima kandidati za predsednike nisu dobili 51 odsto glasova birača.

Problematično je i pitanje formiranja lokalne vlasti u srpskim sredinama u kojima su bojkotovani izbori.

Može se desiti da u srpskim opštinama u kojima nije bilo glasača UNMIK produži mandat aktuelnoj vlasti ili da potvrdi novi saziv kako je i izjavio šef UNMIK-a,” kazao je Arianit Osmani.

Na izborima u subotu glasalo se za 100 poslanika Skupštine Kosova, odbornike i predsednike 30 kosovskih opština. Dvadeset mesta u Skupštini Kosova su rezervisana, deset za Srbe i deset za druge manjinske zajednice.

Kosovska policijska služba je ocenila da su izbori protekli u redu i miru, bez ijednog incidenta. Konacni rezultati izbora biće saopšteni krajem novembra.


Razočaranje u političare – glavni razlog slabog odziva birača

Gëzim Baxhaku

Politički analitičari ocenjuju da je učesće od samo 45 odsto birača na jučerašnjim izborima rezultat gubljenja poverenja u političare, zamora od neispunjenih obećanja, ali i sve većeg siromašenja građana Kosova.

Politički analitičar Belul Beqaj ističe da se posleratna situacija na Kosovu kretala u pravcu suprotnom od obećanja političara.

"Uzmimo, na primer, zapošljavanje. Tu se sutucija nije ni malo poboljšala. Naprotiv. Posle rata smo imali 250 hiljada nezaposlenih, a danas imamo oko 350 hiljada."

On smatra da je na slabu izlaznost na izbore uticao i karakter predizborna kampanja. Politčke partije su tokom kampanje nastojale da prikriju sve ono negativno što se događalo dok su one bile na vlasti. U ovom periodu su, dodaje Beqaj, uglavnom dobri, pošteni i pravični ljudi živeli loše, dok su oni koji su se koristili zloupotrebama živeli dobro.

Dobar poznavalac situacije na Kosovu analitičar iz Tirane Blendi Fevziju ističe da bi trebalo videti i da li su glasački spiskovi bili ažurirani.

"Ibrahim Rugova, bivši lider Kosova koji nije među zivima, bio je, recimo, na spisku", kaze Fevziu.

No, po njemu, glavni razlog slabog odziva birača je njihovo razočaranje u kosovsku politčku elitu.

"To razočarenje nije posledica odugovlačenja odluke o statusu, što nije zavisilo od Kosovara, ono je, pre svega, rezultat teške ekonomske situacije na Kosovu," naglašava Fevziu.

Na izborima održanim 2004. godine izlaznost je bila 53 odsto, a na onim pre toga još i veća.

Kosovski Srbi – bojkot na severu, slab odziv na centralnom Kosovu

Kosovski Srbi – bojkot na severu, slab odziv na centralnom Kosovu

Jasmina Šćekić

Predsednik Samostalne Liberalne Stranke (SLS) Slobodan Petrović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je zadovoljan podrškom birača na kosovskim izborima, ali je istovremeno razočaran slabim odzivom Srba na severu i centralnom Kosovu.

“SLS trenutno je najbolje plasirana stranka sa preko 90 odsto obrađenih biračkih mesta i zaista smo zadovoljni podrškom građana pre svega Srba sa centralnog Kosova, ali smo ipak istovremeno nezadovoljni malim odzivom Srba sa celog Kosova koji je usledio nakon preporuke Vlade Srbije, kao i lošom organizacijom Centralne izborne komisije. Izuzetno je važno što uprkos pretnjama i pritiscima nije došlo ni do kakvih incidenata tokom izbora ,” kazao je on.

Nosilac Srpske Liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da je bojkot kosovskih izbora na severu Kosova očekivan kao i slaba izlaznost Srba u centralnom Kosovu.

“Posle snažnog poziva Beograda da se ne izađe na izbore, a i zbog tradicionalnog nepoverenja Srba u institucije u kojima Albanci čine većinu mislim da se nije mogao očekivati bolji rezultat. Ovome treba dodati i strah svakog Srbina pojedinačno da će svojim izlaskom možda na izvestan način oslabiti pregovaračku poziciju Beograda, jer se ta teza stalno nameće,” naglasio je Ivanović.

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice kažu da apsolutno pozdravljaju bojkot kosovskih izbora. Kako su naglasili, oni priznaju samo izbore koje raspiše Republika Srbija. Evo šta o tome kaže jedan od anketiranih građana – Stojan Anđelković:

“Pozdravljam odluku Srba sa Kosova i Metohije da ne izađu na ove izbore. Nastupili smo jedinstveno i podržali odluku premijera i predsednika Srbije da ne izađemo na izboro jer bismo time dali legitimitet njihovoj državi," kazao je on.

XS
SM
MD
LG