Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo glasalo, niska izlaznost na severu


Priština, Foto: Gezim Baxhaku

Na Kosovu je u 7:00 počelo glasanje za poslanike Skupštine Kosova, lokalne odbornike i predsednike opština. Niska izlaznost je zabeležena na severu Kosova, čime je razočaran Zamenik šefa UNMIK-a, Stiven Šuk. Preliminarni rezultati se tamo očekuju oko 20 časova.

Početak izbora ozvaničio je šef Misije OEBS-a na Kosovu i predsednik Centralne izborne komisije Tim Gildman, koji je na glasačkom mestu u gimnaziji u Prištini ubacio glasački listić.

Milion i po gradjana Kosova danas glasa za poslanike Skupštine Kosova, lokalne odbornike i predsednike opština, na više od dve hiljade biračkih mesta. Za učešće na izborima prijavljeno je 97 političkih subjekata, dok je za učešće na parlamentarnim izborima prijavljeno 25 partija od toga osam srpskih. Ove godine se po prvi put glasa prema proporcionalnom sistemu sa otvorenim listama i uz neposredno glasanje za predsednike opština.

Izbore će posmatrati 69 lokalnih i medjunarodnih organizacija, sa više od 25 hiljada posmatrača. Posmatračka misija Saveta Evrope imaće oko 150 posmatrača koji dolaze iz 30 evropskih zemalja. Kako je najavljeno iz Saveta Evrope posmatrači će obilaziti i glasačka mesta u srpskim sredinama. Glasanje će pratiti i kosovska Nevladina organizacija “Demokratija na delu” sa oko 600 posmatrača. Ova organizacija je najavila da ce ubrzo po zatvaranju biračkih mesta saopštiti i prve rezultate. Glasačka mesta će biti otvorena do 19 časova, a oko 2400 posmatrača će nagledati proces brojanja glasova.

Što se tiče bezbednosti, Kfor, UNMIK policija i Kosovska policijska služba su najavili da je sve spremno za mirno održavanje izbora. Kosovska policija je podigla stepen pripravnosti uz redovne patrole u svakom biračkom centru. Kako je saopšteno uvedena je 12-očasovna smena za policajce i formirana posebna grupa koja će biti u stalnom kontaktu sa Centralnom izbornom komisijom i Oebsom.

Komandant Kfora Ksavier De Marnak izjavio je da Kfor neće dozvoliti narušavanje javnog reda i mira i da će vojnici biti na terenu. Saopšteno je da će jedan nemački bataljon od 530 vojnika biti u stanju pripravnosti, a posebna pažnja biće posvećena severu Kosova.


Na severu Kosova dosada glasao jedan Srbin


Autor: Jasmina Šćekić

Prema procenama aktivista Srpskog nacionalnog veća (SNV), do podneva je od oko 40.000 Srba, koliko ima pravo glasa na severu Kosova, glasao jedan Srbin. Kako je saopšteno, to je nosilac liste "Sokolovi" u Zvečanu, Miodrag Milentijević, koji je i kandidat za predsednika Skupštine opštine.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Milan Ivanović rekao je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici da aktivisti te stranke samo posmatraju i nikoga ne ometaju da glasa.On je dodao da je SNV tokom kampanje objašnjavalo zašto ne treba učestvovati na ovim izborima. Ivanović je izneo i podatke dobijene širom centralne Srbije i srpskih sredina na Kosovu gde je, kako je rekao, "novcem pokušano da se razbije srpsko biračko telo i lažiraju izbori".

"U izbegličkim centrima članovi Pokreta snaga Srbije obećavali su izbeglicama pomoć, uzimali i fotokopirali njihove izbegličke kartone kako bi falsikovali glasove. U selima centralnog Kosova za jedan glas nuđeno je i po 50 evra. U selu Prilužje penzionerima je prećeno da će im biti ukinute penzije ako ne glasaju, a krađa glasova se očekuje u večernjim satima," kazao je Ivanović.

On je osudio i sinoćni napad na kuću narodne poslanice stranke G17 plus Stojanke Petrović i ocenio da je to "zlonameran pokušaj" čiji je cilj zastrašivanje Srba i "podsticaj na iseljavanje".

Nezadovoljstvo šefa UNMIK-a izlaznošću na severu

Autor: Jasmina Šćekić

Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk izjavio je danas da je razočaran neizlaskom građana na izbore na severu Kosova:

“Nadao sam se boljim rezultatima izlaznosti,” kazao je Šuk u Zvečanu, gde je obišao mobilno biralište.

”Visoko cenim priliku za glasanje i ne slažem se kako sa nekima iz Beograda, tako i sa vođstvom ovde severno od Ibra .Mislim da svaki put kada odustanete od prilike da glasate, odustajete od toga da sebi obezbedite mir i prilike da izaberete ljude, da to budu lideri koje ste vi izabrali, da vas vode i da se brinu o vašim potrebama i zahtevima. I svaki put kada od toga odustanete iz političkih razloga, veoma sam zabrinut. Nadao sam se da ćemo danas imati bolju izlaznost nego što smo imali. Očigledno imamo to što imamo i moramo ići dalje,” kazao je Šuk.

Niska izlaznost na severu Kosova

Niska izlaznost na severu Kosova

Autor: Jasmina Šćekić

Na osam alternativnih biračkih mesta na severu Kosova, u okviru parlamentarnih i lokalnih izbora, danas do 15.30 sati glasalo je 36 birača.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici niko od Srba nije glasao do 15.30 časova.

Kako se saznaje od posmatrača, na biralištima u Leposaviću su glasala 34 birača, od kojih je najviše muslimana, dok je u Zvečanu glasao jedan Srbin, a u Zubinom Potoku jedan Albanac.

Osim u severnoj Mitrovici, u svim ostalim mestima na severu pokrajine otvorena su mobilna birališta, za šta se koriste kamioni OEBS-a.

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku otvoreno je po jedno biračko mesto na kojima biračko pravo mogu da ostvare kosovski Albanci.

Do 15.30 sati u selu Boljetin glasao je 51 birač, u Šaljskoj Bistrici 67 i u selu Čabra 240 Albanaca.

Biračka mesta se zatvaraju u 19 časova, a preliminarni rezultati sa severa Kosova, koji će najverovatnije biti i konačni, biće poznati oko 20 časova.

XS
SM
MD
LG