Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija i izbori na Kosovu


Arieta Koliqi iz OSCE misije na Kosovu u Peći objašnjava proceduru izbora koji se održavaju 17. novembra.

Treba li da teramo naše ljude da učestvuju na izborima i izaberu institucije koje će sutra proglasiti nezavisnost Kosova? – zapitao se nedavno retorički Slobodan Samardžić ministar za Kosovo i Metohiju u vladi Srbije.

Kao i na prošlim izborima, Beograd je pozvao lokalne Srbe da bojkotuju parlamentarne i lokalne izbore na Kosovu. To je učinio i Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Mehotiju, čiji predsednik, Vladimir Milentijević, ovako obrazlaže razloge za takvu odluku:

"Iz prostog razloga što za osam godina od dolaska UNMIK-a i KFOR-a, iako im je to bila obaveza, nije obezbeđen život na KiM. Na kraju krajeva, nije ispunjen nijedan od standarda - kao što su bezbednost, sloboda kretanja i povratak raseljenih Srba sa KiM. To je osnovni razlog zbog kojeg smo pozvali Srbe i sve građane KiM da ne izađu na izbore."

RSE: Da li možda imate utisak da, kad su u pitanju Srbi u enklavama južno od Prištine koji su odsečeni, da tako kažemo, od severa Kosova, koji je na neki način zaštićeniji jer je logistički bliži Srbiji, oni mogu da izgube više u smislu istih tih sloboda o kojima govorite a koje sada nemaju?

"Mi ne delimo Srbe na KiM na bolje ili lošije zaštićene."

RSE: Ali, oni to objektivno jesu?

"Jesu, ali oni, na žalost, nisu zaštićeni osam godina. Kako ih onda pozvati na izbore, hrabriti ih da izađu, kada nisu ispunjeni elementarni uslovi za život?! Bilo bi suludo da se pozovu, da se ohrabre, a da, sa druge strane, nema poboljšanja – sasvim logično."

U istom tonu je poziv kosovskim Srbima da ne izađu na izbore objasnio i ministar trgovine Predrag Bubalo.

"A kako da glasaju kada im je potrebna vojna pratnja i kada nema bezbednosti za njih? Prvo treba osigurati bezbednost koju nemaju već 6-7 godina – eto tako se odražava."

Vlada u Beogradu nastavlja politiku tribalizacije i marginalizacije Srba sa Kosova, a argumenti koje je iznela za poziv svojim sunarodnicima da ne izađu na izbore nisu ništa novo u odnosu na one koji su se čuli u pozivu na bojkot prošlih izbora. Oni neće omogućiti kosovskim Srbima da se na Kosovu kroz institucije vlasti i iz njih bore kako za svoja prava tako i za svoje stavove, smatra Jelena Milić iz Foruma za međunarodne odnose.

"Smatram da je taj argument, koji se vrlo često koristi, da nema osnova da se izađe na izbore na Kosovu zato što od prošlog izbornog ciklusa na ovamo nije ništa postignuto, je prilično diskutabilan jer bi onda u zemljama širom sveta demokratija bila dovedena u pitanje. Taj jedan argument pokazuje generalno i uopšte percepciju beogradskih vlasti šta misle o tome čemu služe izbori. Ova priča se stalno ponavlja, nastavlja se jedna tribalizacija Srba sa Kosova umesto da se oni što intenzivnije uključuju u političke procese kako bi pokušali da naprave prostor da političkim putem plasiraju svoje argumente – zašto misle da Kosovo treba da ostane u sastavu Srbije i sl. Mi, još jednom, pokazujemo tu dvoličnost kada je u pitanju posvećenost demokratskim procesima."

Međunarodni predstavnici na Kosovu, na čelu sa izaslanikom Joachimom Rueckerom optužili su vladu u Beogradu da zastrašuje kosovske Srbe koji su izrazili želju da učestvuju na izborima. Diplomati koji bolje poznaju odnose između Beograda i korpusa kosovskih Srba primećuju da srpska vlada nerado pristaje na konkurenciju koja bi joj predstavljala elita nastala iz autohtone zajednice lokalnih Srba sa Kosova.

Neki od tih kosovsko-srpskih lidera ukazuju na to da je bojkot greška i zapravo bekstvo od problema jer predstavlja kratkoročni protest koji će imati dugoročne posledice.

XS
SM
MD
LG