Dostupni linkovi

Srpski biznismen sponzor Cibone


Košarkaški klub Cibona
Košarkaški klub Cibona

Kompanija New Technology, hrvatska članica ComTrade Group, jedne od najvećih i najuspešnijih regionalnih ICT kompanija, čiji je vlasnik beogradski biznismen Veselin Jevrosimović potpisala je sponzorski ugovor sa najtrofejnijim hrvatskim košarkaškim klubom Cibona.

Kompanija New Technology potpisivanjem 400 hiljada kuna, odnosno oko 50 hiljada eura, vrednog ugovora postala je novo sponzorsko ime koje će pratiti košarkaški klub Cibonu u sezoni 2007/08. Dobili smo dobru ponudu od Cibone, ona je dobar brend, a mi ulažemo u jake brendove na lokalnim tržištima, pa sam svojim ljudima u Zagrebu dao zeleno svetlo za jednogodišnji ugovor, objasnio je Veselin Jevrosimović, vlasnik ComTrade Group, koga zovu srpskim Bilom Gejtsom. I Petar Pintar, generalni direktor Nju tehnolodži kaže za naš program da im je Jevrosimović dao odrešene ruke u proboju na hrvatsko tržište:

"Jedan od logičnih poteza, kako cela grupacija u principu i deluje, u skoro svakoj državi sponzoriše neki od sportova. Logično je da i mi u Hrvatskoj sponzorišemo neki sportski klub. Cibona nam je najzanimljivija upravo iz razloga što većinom pokriva prostor koji i mi sami pokrivamo."

Potpisivanjem sponzorskog ugovora s najtrofejnijim hrvatskim košarkaškim klubom, kompanija New Technology podvukla je regionalnu orijentaciju ComTrade Grupe u čijem je sastavu, saopšteno je nakon potpisivanja ugovora:

"U Hrvatskoj, to smo potpisali ovaj tjedan, i nisu bile nikakve negativne reakcije. Cibonine utakmice se prenose u skoro svim državama u kojima ComTrade posluje kao grupacija tako da je tu i ekonomski razlog i naša društvena osveštenost koja dolazi do izražaja."

Portparol Cibone nije bio dostupan za komentar. A kroz ovo sponzorstvo ComTrade Grupa će promovisati svoje brandove “Crypton” LCD televizorima, multimedijskim playerima i GPS navigacijskim uređajima kao i “ComTrade Computers”.

Primetno je ipak, da nije uobičajeno da firme čiji su vlasnici srpski biznismeni sponzorišu hrvatske sportske klubove. Direktor i glavni urednik hrvatske informativno – sportske agencije Total sport Dubravko Sušec kaže za naš radio da ako se razmišlja po analogiji da je biznismen iz Srbije Filip Cepter, čija je firma, koja posluje i u Hrvatskoj, bila sponzor mnogim hrvatskim sportskim savezima, onda ova vest možda ne bi trebalo toliko ni da čudi:

"Ono što bih ja mogao iz prve reći je da oko toga ne bi trebalo tako dramatizirati, da je to u pincipu nekakav put kojim će se dalje ići. Mislim da će to postati nekakva stvarnost kroz neko vrijeme, sada je samo pitanje tog vječnog pitanja, da li bi jos malo trebalo pustiti da sve to miruje, da li bi se to trebalo taložiti jos nekoliko godina. Medjutim, treba biti tih pionira koji će prvi s tim početi."

Za režisera Gorčina Stojanovića, inače autora sportske kolumne u jednom beogradskom dnevniku, ova vest pripada logici kapitala koja je, kako mu se čini, konačno počela da radi u tim reprezentativnim stvarima:

"Sada sam čuo tu vest i ona mi se naravno dopada zato što uspostavlja neku vrstu normalnosti kojoj se, nadam se, teži. Bilo je patriotskih povika na to što srpski kapital do sada nije prolazio mnogo u Hrvatskoj. Pre će biti problema, u predizbornim uslovima, u Hrvatskoj sa tumačenjem toga nego u Srbiji – u Srbiji je to zgodno da se ovi nacionalni dušebrižnici malo odmore i shvate da logika kapitala jeste logika kapitala i da niko ne mrzi nikoga."

Com Trade ulaže i u atletičare beogradske Crvene zvezde, rukometaše Budućnosti iz Podgorice i u Sarajevu u neke lokalne klubove a samog Jevrosimovića za sport veže bavljenje atletikom u mladosti (skok uvis) i rad u upravi KK Crvena zvezda (bio je potpredsednik).

XS
SM
MD
LG