Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Posle šokantnih fotosa, slika nove klinike


Posetu klinici za neurohirurgiju i psihijatriju za decu u Beogradu.

Pošto je izveštaj Organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju nazvao manipulacijom, ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević danas je novinare poveo u posetu klinici za neurohirurgiju i psihijatriju za decu u Beogradu.

Posle izveštaja Organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju, koji je šokirao javnost, a koji svedoči o katastrofalnim uslovima, mučenju i zlostavljanju dece sa posebnim potrebama u ustanovama u Srbiji, nadležni nastavljaju sa neagrumentovanim optužbama na račun autora izveštaja i porukama da je posredi politička propaganda protiv Srbije, odbijajući da odgovore na pitanje šta će povodom stanja koje je prikazano učiniti.

Pošto je izveštaj Organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju nazvao manipulacijom, ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević danas je novinare poveo u posetu klinici za neurohirurgiju i psihijatriju za decu u Beogradu, objekat koji je prilično reprezentativan ukoliko želite da predstavite dobro stanje u zdravstvenim institucijama u Srbiji. Novinari su tako imali priliku da vide renoviranu i dobro opremljenu bolnicu, sa malim brojem pacijenata, lekarima i sestrama u svakoj prostoriji i spremačicama koje posvećeno obavljaju svoj posao, a opaska jednog lekara da “kao što se vidi, niko nije vezan” propraćena je smehom ministra i načelnice klinike za neurohirurgiju.

I dok se obilazi renovirana klinika u Beogradu, koja nema nikakve vaze sa izveštajem Međunarodne organizacije i nadležni se smeškaju novinarima, javnost je šokirana potresnim fotografijama dece vezane za krevete konopcima ili zavojima u Kulinama, Subotici, Kovinu, Vršcu, Stamnici, Veterniku… Prema rečima Lori Ahern iz ove organizacije, njihovi istraživači nigde u 24 zemlje gde su snimali situaciju 15 godina, nisu videli toliki broj dece vezan za krevete, uslove u kojima mladić leži vezan 11 godina i u kojima ponedge čak 50 % dece ima žuticu. O nehumanim uslovima i mučenju posvedočili su za medije i roditelji dece koja su smeštena u ovim ustanovama, potvrđujući da su slike autentične.

Ove slike obišle su svet, a nadležni u Srbiji ne odgovaraju na pitanje šta će tim povodom učiniti. Skoncentrisani su pre svega na optužbe na račun autora i analizu momenta u kom je izveštaj objavljen. Ministar Milosavljević ponovio je stavove koje je juče izneo i srpski premijer Koštunica - da je izveštaj manipulacija, u čijoj je pozadini politička propaganda protiv Srbije:

“Zar vi mislite da je prirodno da prvo vi kao novinari saznate za neki izveštaj, koji se zove mučenje kao lečenje? Tog dana ja nisam uspeo da kontaktiram sa gospodom da ih prosto pitam kad su oni to bili u zvaničnim institucijama zdravlja.»

I dok ministar ne može da stupi u kontakt sa predstavnicima Organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju, brojni novinari u Srbiji razgovarali su sa njima istog dana.

Za predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava Sonju Biserko, optužbe na račun autora izveštaja i saopštenje srpskog premijera da se "sistematski vodi propaganda kako je Srbija zahvaćena fašizmom, a da su došli na red logori za bespomoćnu decu i da trenutak u kome se sve to dešava nije slučajno izabran”, predstavlja još jedan dokaz da srpska vlast svaku kritiku kvalifikuje kao zaveru:

“Država je na jedan vrlo korektan i, rekla bih, tačan izveštaj, što su potvrdili i mnogi roditelji čija su deca tamo, reagovala izvan svake mere, što ukazuje na neku vrstu njihove nesigurnosti. Država je zapravo iskoristila ovaj događaj, kao i sve druge, da se obruši ne samo na međunarodnu organizaciju, nego i na lokalne organizacije, što na neki način govori o tome da oni pokušavaju da disciplinuju svaki disonantni glas.”

Ministar zdravlja je najavio da će mere koje treba preduzeti u ustanovama socijalne zaštite biti definisane pošto Vladi Srbije bude prezentovan pisani izveštaj o stanju u tim ustanovama:

“Srbija će nastaviti da radi sve što inače radi. A za sledeću sednicu Vlade, ja, kao ministar zdravlja i ministar Ljajić, kao ministar za socijalnu politiku sačinićemo pismeni izveštaj o stanju u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite koje se tiču osoba sa posebnim potrebama i na osnovu toga ćemo predložiti ili nastavak ovoga što radimo ili dodatak mera, ili već šta sve ne…”

Imajući u vidu ovakvu reakciju države, predsednik beogradskog psihoanalitičkog društva Aleksandar Vučo ne veruje da će se posle izveštaja Međunarodne organizacije, u ustanovama u Srbiji bilo šta promeniti:

“Društvo jednostavno žmuri na takve stvari i ne preduzima dovoljno. Ti ljudi koji rade u tim ustanovama, raditi tamo, to je sigurno strašna stvar, međutim, problem je što oni koji bi trebalo da se bore protiv toga govore, jedino poređenje mi je, hladnoratovskim jezikom. To je sramno i mi smo još daleko od nekih civilizacijskih standarda koji su manje - više obavezni u drugim zemljama.”
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG