Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuska: hapšenja osumnjičenih terorista porijeklom iz BiH


Bezanson, Francuska

Novinske agencije su danas javile kako je francuska policija uhapsila pet osoba, francuskih državljana porijeklom iz BiH i zaplijenila veliku količinu oružja, uključujući pištolje i puške kalašnjikov.

Hapšenje se desilo u gradu Bezansonu na istoku Francuske, a kako je policija saopštila, radi se o radikalnim islamistima koji su planirali "sveti rat", ali nisu do kraja ostvarili planove. "Nadali su se da će krenuti u akciju kada im se za to ukaže prilika", objavila je policija, dodajući da će se uhapšeni suočiti sa optužbama za "zločinačko udruživanje s namjerom pripreme terorističkog čina".

U potrazi za potvrdom novinske vijesti obratili smo se Agenciji za istrage i zaštitu, koja se nije mogla očitovati o ovom događaju. U Ambasadi BiH u Francuskoj su, također, zatečeni ovom informacijom. Konzul Velid Hamidičević kaže:

“Mi imamo samo informacije od sredstava informisanja koje su objavljene ovdje, na teritoriji Francuske, a kasnije prenesene u Evropu i svijet. Mi smo sa svoje strane zatražili zvaničnu informaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova da nas čim prije informišu ukoliko neka od lica koja su privedena i predmet policijske obrade su državljani BiH. Uputili smo jednu notu prema Ministarstvu unutrašnjih poslova. Čim dobijemo bilo kakvu informaciju, pružićemo to i našim sredstvima informisanja radi pravovremenog i blagovremenog informisanja javnosti u BiH.”

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

XS
SM
MD
LG