Dostupni linkovi

Tužiteljka poziva novinare da rade za nju


Vesna Medenica
Vesna Medenica

Crnogorska državna tužiteljka Vesna Medenica na jučerašnjem presu pozvala je novinare da sakupljene informacije o mogućim krivičnim djelima umjesto redakciji prvo proslijede tužilaštvu.

„Medenica novinare regrutuje u špijune“. Pod tim naslovom osvanuo je članak u podgoričkoj štampi koja se bavila jučerašnjom konferencijom državne tužiteljke na kojoj je pozvala novinare da umjesto što objavljuju informacije o slučajevima korupcije podatke prosljeđuju tužiocima do kojih dođu ili onom u koga imaju povjerenje. Apel Medenice naišao je, međutim, na zgražavanje medijske zajednice.

Komentarišući zamisao državne tužiteljice Vesne Medenice koja je na jučerašnjem presu pozvala novinare da sakupljene informacije o mogućim krivičnim djelima umjesto redakciji prvo proslijede tužilaštvu Vladan Mićunović, zamjenik glavnog i odgovornog urednika podgoričkih „Vijesti“, kaže da je ta inicijativa potpuna besmislica:

„Po tome kao i po činjenici da je Državno tužilaštvo za novinare godinama najzatvorenija institucija u Crnoj Gori reklo bi se da državna tužiteljica nerazumije suštinu uloge medija. Siguran sam, međutim, da ona to vrlo dobro zna. Druga stvar je u pitanju. Dok se pred našim očima i pred očima tužiteljice svakog dana množe afere u kojima se valjaju milione i čiji su akterti najuticajniji političari i biznismeni u ovoj zemlji mi se bavimo „koskama“ koje nam oni povremeno bace, kao što je to juče uradila Vesna Medenica“.

Podsjetimo, na jučerašnjem konferenciji za medije , Medenica je otvoreno pozvala novinare da se odreknu rezultata svog istraživanja u korist tužilaštva. Bilo bi bolje i djelotvornije da novinari koji su u posjedu određenih informacija prvo dođu kod državnog tužioca kako bi Tužilaštvo moglo na vrijeme reagovati, naročito mjerama tajnog nadzora, kazala je Medenica, dodajući da se objavljivanjem takvih informacija u medijima gubi mogućnost uspješne istrage. Urednik informativnog programa Televizije In, Rajko Šebek podsjeća da se tužilaštvo nije oglasilo ni u slučajevima kada su medijski slučajevi bili školski primjer osnova za reakciju državnog tužioca:

„Prije nekoliko nedjelja u jednoj od emisija In televizije jedan opštinski činovnik je priznao da su on i opština prekršili zakon pedesetak puta. To je javno emitovano. Mislite li da ga je Državni tužilac ili opštinski Tužilac pozvao na razgovor? Ne. On i njegove kolege i dalje normalno rade. Šta bi se onda specijalno desilo da smo te podatke dostavili tužilaštvu. Problem je u tužilaštvu koje se po svim istraživanjima nalazi na dnu ljestvice po povjerenju u institucije“.

U Asocijaciji mladih novinara smatraju da je inicijativa Vesne Medenice smiješna. Predsjednik te organizacije Boris Darmanović:

„Ne znam kako da to okarakterišem izuzev smiješno. Očigledno da Tužilac ne razumije šta je posao novinara i šta je posao medija. To je u najmanju ruku smiješno, cinično. Novinari dolaze do informacija da bi o tome informisali javnost i to je njihov posao i objaviće svaku informacijju koja je u interesu javnosti da zna, onu koja nije. naravno da neće. Tako da mislim da je ovo, osim što je jedno veliko nerazumijevanje, na neki način i otežavanje novinarima da rade posao zato što će mnogi ljudi sumnjati da će se novinari baviti upravo tim prijavljivanjem i dostavljanjem informacija tužilaštvu, mada sam siguran da se to neće desiti“.

Poziv Vesne Medenice upućen novinarima da svoja saznanja umjesto sa redakcijom i javnošću dijele sa tužiocima novinarka nedjeljnika „Monitor“ Marijana Kadić Bojanić doživljava kao pokušaj Državnog tužioca da preuzme uredničku ulogu u svim crnogorskim medijima:

„Znači, po njenom, novinari bi trebali da se manu diktafona, kompjutera, pisanja, istraživanje i da se pridruže dobro raširenoj crnogorskoj doušničkoj mreži. Državna tužiteljica je pri tome zaboravila da osnovno pravo javnosti je da zna, a pravo novinara je da pitaju i da tragaju za informacijama i slobodno ih objavljuju bez cenzure ili autocenzure. Ono što ja kao novinar pitam je da li državna tužiteljica očekuje od nas da prvo kao novinari prije nego što objasnimo uredniku do kakve smo informacije došli idemo kod nje i pitamo da li je to za nju interesantno, pa ako nije onda tek odemo kod urednika i pričamo sa njim i vidimo šta ćemo i kako ćemo da objavimo. S druge strane, znajući da ni sama tužiteljica, kako je u jednoj tv emisiji priznala, nema povjerenja u crnogorsko sudstvo, zašto bi ga imali novinari, jer su informacije koje su sakupili i koje treba da prezentuju javnosti, bacili u jednu takvu crnu rupu iz koje ko zna da li će ikad izviriti istina“.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG