Dostupni linkovi

Istom prugom poslije šezdeset godina


Šamac - Sarajevo, to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga ljeta...Uz ovu pjesmu, prije 60 godina stotine tisuće omladinaca iz više 40 zemalja svijeta izgradili su prugu dugu 240 kilometara na relaciji Šamac - Sarajevo. Šezdeset godina poslije vlak je ponovo na istoj pruzi.

Pruga je izgrađena za rekordnih osam mjeseci dobrovoljnim omladinskim radom. Među mnogobrojnim omladincima bio je Mehmedalija Dukatar:

«Tadašnjoj omladini nije trebalo dva puta reći. Šta je? Trebalo je od te zemlje nešto napraviti - za sebe. I mi smo krenuli ne razmišljajući pri tome ni o čemu drugome, nego da moramo nešto uraditi. I radili smo - ja sam, recimo, radio dva mjeseca i deset dana - oskudnim sredstvima tehničkim, sa malo hrane, u barakama, na daskama, ali nikad nismo pomislili da je to nama teško, nego smo pjevali.»

Jedan od brigadira bio je i Moris Albahari, koji je tada imao je samo 15 godina. Taj entuzijazam trebao bi biti inspiricija i današnjim generacijama kaže Albahari:

«Mi smo na omladinskoj pruzi radili i dan i noć, rekorde osvajali, inovirali karbituše lampe, kojih nije bilo, od buradi, inovirali kompresore sa velikim tankovima vode, inovirali kolica, inovirali lopate, skraćivali drške da mladi svijet, kao ja od 15 godina, nema ’sirotanovićku’ lopatu jer je ne može dignuti. Sve smo radili i ostvarili svjetski rekord, koji treba da uđe u anale bosanske privrede, bosanskih željeznica - i ne samo njih nego u um ovih ljudi koji nas nasljeđuju.»

Svi se s tugom prisjećaju i brigadirke Jelene koja je smrtno stradala od mine prilikom izgradnji pruge. Njoj će biti odana posebna počast tijekom obilježavanja ove obljetnice:

«Jelena je otišla kao mlada omladinka da nosi vodu brigadirama. U to vrijeme su mineri postavili mine. Onda se vikalo:’Mine, mine!’ Jelena to nije čula, ušla je u predio gdje je bilo minirano. Kad su mine eksplodirale, od kamenja i od svega, ona je poginula. U čast toga stanica Jelina je dobila njeno ime. Nije to jedina žrtva, ali omladinka od 14 godina, nepunih 15, je nama bila kao jedan podstrek da žrtva treba da bude ovjekovječena - i zbog toga je dato to ime.»

Šezdeseta obljetnica gradnje pruge Šamac - Sarajevo bit će obilježena i u Danskoj. U Kopenhagenu 27. studenog bit će organizrana izložba na incijativu jednog danskog brigadira koju sudjelovao na gradnji pruge, dodaje Skenderagić:

«Jedan od učesnika izgradnje drugog kolosijeka, Danac, dakle vrlo ugledni građanin Danske po prezimenu Bunar, koji sam posjeduje negdje oko 300 fotografija u svom arhivu, će napraviti jednu veliku izložbu ovim povodom u Kopenhagenu 27. novembra. Izložba nosi naziv Bunareva priča, dakle po njegovom prezimenu.»

Treba napomenuti kako u organizaciji oblilježavanja manifestacije sudjeluju željeznice iz oba entiteta, kaže Narcis Džumhur, direktor Željeznica Federacije BiH:

«Na ovom projektu su angažovani i stručnjaci i svi kapaciteti iz željeznica i RS-a i Federacije. Naravno, tu su organizaciono uključila i bh. željeznička javna korporacija, koja, inače, ima funkciju, po Dejtonu, da koordinira sve ono između dvije željezničke kompanije i između željezničkog sektora u BiH.»

XS
SM
MD
LG