Dostupni linkovi

Špirić bez ovlaštenja govorio pred Vijećem sigurnosti


Nikola Špirić
Nikola Špirić

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije dalo saglasnost za govor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u ostavci Nikole Širića pred Vijećem sigurnosti UN-a u Njujorku.

Ovo je za naš program potvrđeno iz kabineta dvojice članova kolektivnog šefa države - Željke Komšića i Harisa Silajdžića. Treći član Predsjedništva Nebojša Radmanović svoj stav o cijelom slučaju iznijeće u nedjelju u Banjoj Luci, na konferenciji za novinare.

Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut kaže kako nije sporan odlazak prvog čovjeka vlade na sjednicu Vijeća sigurnosti, već platforma njegovog obraćanja, za koju nije imao zeleno svjetlo iz ove institucije. Arnaut navodi da je Predsjedništvo jedini organ u državi nadležan za vođenje vanjske politike:

«To nema nikakve veze sa činjenicom da je Vijeće ministara u ostavci, jer po Zakonu o Vijeću ministara Vijeće ministara nastavlja vršiti svoje dužnosti do izbora novog. Ovdje se isključivo radi o činjenici da gospodin Šprić nije imao odobrenje organa koji je nadležan za vođenje vanjske politike, a to je Predsjedništvo BiH. Moram također podsjetiti da je niz zemalja, uključujući i Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Belgiju, istaklo tokom obraćanja gospodina Špirića na ovoj zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti da se radi o njegovom privatnom obraćanju, tako da, nažalost, uz pomoć nekih drugih zemalja smo uspjeli kvalifikovati da se ovdje ne radi o stavu BiH, već o privatnom stavu.»

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić Špirićevo obraćanje pred Vijećem sigurnosti bez saglasnosti kolektivnog šefa države nazvao je neprijatnom situacijom. Komšić je rekao da raspolaže podacima da je obraćanje Špirića u zatvorenom dijelu sjednice Vijeća sigurnosti izdjejstvovao ruski predstavnik u UN-u. Komšićeva savjetnica za medije Irena Kljajić:

«Sve što se dešavalo oko odlaska predsjedavajućeg Vijeća ministara u ostavci dr. Nikole Špirića u Njujork jeste zapravo proizvod pokušaja njegove obmane Predsjedništva BiH. Gospodin Špirić je na pitanje članova Predsjedništva po čijem pozivu ide na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, kazao kako ga je pozvao ambasador BiH pri UN-u gospodin Miloš Prica. Vrlo brzo, u direktnom kontaktu s ambasadorom Pricom, ovo se pokazalo kao neistina. Da ne spominjemo činjenicu da ambasador BiH pri UN-u svakako nije osoba koja je ovlaštena uputiti ovakav poziv. Gospodin Špirić je otputovao u Njujork ignorišući zahtjev Predsjedništva BiH da tamo nastupa sa usaglašenim stavom. Da ovo nije jedini pokušaj otpora provođenju zaključka Predsjedništva BiH pokazuje i činjenica da se u međuvremenu i u Ministarstvu vanjskih poslova BiH pojavio otpor provođenju ovakvog zaključka Predsjedništva.»

Uprkos stavovima Predsjedništva, iz Kabineta predsjedavajućeg u ostavci se navodi da je Špirić pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio isključivo o unutrašnjoj situaciji u BiH iz perspektive izvršne vlasti. Govori savjetnik za odnose sa javnošću prvog čovjek bh. vlade Aleksandar Obradović:

«Znači, ni u kom slučaju ono što je govorio nije zadiralo u spoljnu politiku ili odbranu, što su nadležnosti Predsjedništva. U tom smislu je i zaključak Predsjedništva bio koncipiran. S druge strane, ova posjeta je bila mnogo prije dogovorena, mnogo prije aktuelnih događaja u BiH.»

Špirićevo obraćanje bez saglasnosti Predsjedništva nije presedan u Bosni i Hercegovini. Identična situacija desila se prije tačno prije godinu dana kada je tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić bez saglasnosti kolektivnog šefa države govorio na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

S obzirom na činjenicu da je Predsjedništvo BiH jedina institucija koja vodi vanjsku politiku, obraćanje bh. premijera u svakoj prilici mora imati njihovu saglasnost. Mjere protiv njih, ukoliko ne poštuju Ustav po toj stavci, ne postoje.

XS
SM
MD
LG