Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD će tražiti novo pooštravanje sankcija Iranu


Tehničari Međunarodne agencije za atomsku energiju u inspekciji u nuklearnom pogonu u Isfahanu, Iran, februar 2007

Izrael je burno reagirao na izvještaj šefa UN-ove misije, koji je potvrdio kako je Teheran uglavnom davao istinite podatke o svom nuklearnom programu. Medjunarodna agencija za atomsku energiju upozorila je u sinoćnjem izvještaju da se malo zna o najnovijim iranskim aktivnostima u vezi s tim. Šok zbog ovakvog izvještaja najjači je u Washingtonu.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozdravio je izvještaj Agencije UN za atomsku energiju, u kojem Mohamed el Baradej tvrdi da iranske aktivnosti nisu usmjerene ka proizvodnji nuklearnog oružja. Glavni iranski pregovarač Said Djalili ocijenio je da je izvještaj otklonio "većinu nejasnoća" o iranskome nuklearnom programu i da su optužbe o namjerama Teherana "neosnovane". Zamjenik direktora iranske Organizacije za atomsku energiju Mohamed Saidi je podcrtao da više nema legalne i medjunarodne osnove za nove diskusije u Savjetu sigurnosti UN-a o iranskome nuklearnom pitanju.

U izvještaju napisanom na 10 stranica potvrdjuje se medjutim da Teheran i dalje nastavlja ignorirati pozive Savjeta sigurnosti UN-a da prekine obogaćivanje urana, koji je neophodan za proizvodnju atomskog oružja.

Izvještaj koji je Savjetu sigurnosti dao Mohamed el Baradej nije zadovoljio SAD i njihove saveznike koji već dugo pritiskaju da se pooštre sankcije Iranu. Portparol američkoga State Departmenta Sean McCormack je izjavio kako SAD misli da Iran nastavlja davati "polovične odgovore" o svome nuklearnom programu, kako time prkosi medjunarodnoj i nastavlja raditi na obogaćivanu urana. Zbog toga će, kaže McCormack, Washington nastaviti tražiti novo pooštravanje sankcija Teheranu.

Velika Britanija smatra kako izvještaj ukazuje da Iran ako želi obnoviti povjerenje i izbjeći sankcije, mora odgovoriti na sva sporna pitanja, bez odgadjanja.

Izrael je odbacio izveštaj IAEA, a šefa agencije, Egipćanina Mohameda el Baradeja, optužio za proiransku poziciju.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG