Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Politička klima u BiH nepovoljna


Miroslav Lajčak

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ocijenio je u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN da BiH u posljednjih godinu dana nije načinila nikakav napredak na putu evropskih integracija.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ocijenio je u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a da su bosanskohercegovački lideri blokirali evropski put zemlje. On je upozorio da međunarodna zajednica mora zadržati punu pažnju nad BiH i da nije vrijeme da je sada napusti.

Sa Lajčakovim ocjenama slaže se i poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin. U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Kacin podsjeća da Evropska unija čeka da BiH odluči da ide naprijed, jer godinu dana od parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ništa nije urađeno. Prema njegovom mišljenju, za takvo stanje apsolutno su odgovorni bosanskohercegovački političari:

«Neka se zatvore i neka raspravljaju, neka si otvoreno kažu sve što si imaju reći, ali neka na kraju-krajeva nađu nešto što je zajedničko svima, što je u interesu svih državljana, a ne samo pojedinih entiteta. Ako su svi ubijeđeni da gube, onda stvarno svi gube. Ali kada bi BiH krenula ka i na kraju i u Evropsku uniju, svi bi dobili. Ono što se sad događa u BiH, to je ukopavanje. To je ratovanje u onom slabom smislu, iz Prvog svjetskog rata, gdje su svi ukopani na frontu i svi krvare, a pomaka nema nikakvog.»

S druge strane, Rajko Vasić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata smatra da su izjave predstavnika međunarodne zajednice, pa i visokog predstavnika Miroslava Lajčaka proizvoljne, te da je teza da bosanskohercegovački lideri blokiraju evropski put zemlje neozbiljna:

«Nisu lideri pali s neba u BiH i zastupaju stavove koji nisu ničim utemeljeni. Utemeljni su u glasovima. A ako ćemo govoriti tom tehnologijom paušalnih ocjena i provizorija, onda ne možemo zaobići to da su osoblje OHR-a i Pedi Ešdaun nametnuli reformu policije namjerno kao kočnicu Bosni i Hercegovini za ulazak u Evropu.»

Bosna i Hercegovina nalazi se na raskrsnici: sa jedne strane su svjetlija budućnost i put ka Evropskoj uniji, a sa druge strane su otvaranje nove Pandorine kutije i povratak u prošlost, izolaciju, ili čak nove ratove, kaže Predrag Praštalo iz Evropskog pokreta u BiH:

«Jedina ispravna odluka političara BiH u datoj situaciji bi bila da sjednu ponovo, da se dogovore i da prihvate činjenicu da BiH u trenutnoj situaciji osim evropskog puta nema drugi izlaz i drugu soluciju. Ima - a to je ona Pandorina kutija i vraćanje u pošlost i ratna zbivanja. Znači, samo Evropa i evropski put, i razgovor, povratak dijalogu s evropskim institucijama.»

Činjenica je da nijedna zemlja koja je prošla proces priključenja Evropskoj uniji bez jake volje i posvećenosti njenih političara to nije uspjela, kaže potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adnan Terzić. U BiH ključne odluke donosi šest stranačkih lidera:

«Krivica je na njima. Ne možete krivite ni vlade, ni nikoga drugoga. Ako su lideri političkih stranaka odlučili da oni budu lideri koji vode zemlju ka boljitku, onda je njihova i odgovornost. Koncept života i rada u BiH je sveden na dogovor političkih lidera političkih stranaka. I nikoga se u tome ne može amnestirati. Sigurno da svako u toj jednoj kolektivnoj odgovornosti ima više ili manje odgovornosti, ali generalno - nije se našao način da se dođe do dijaloga.»

Bosna i Hercegovina je država sa komplikovanom strukturom i procesima odlučivanja i kao takva ne može napredovati na svom putu ka Evropskoj uniji. Nema potrebnog razumijevanja historijskog političkog trenutka, kao ni političkog dogovora o hitnosti reforme policijskih snaga, kaže Jelko Kacin:

«Ako se svi političari potpišu pod spoznaju da su potrebne reforme policijskih snaga, onda moraju, ako su rekli A, reći i B - kakve su te reforme i kada će se desiti. E onda dođe i tačka na kraju - to je potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji. Ali bez potpisivanja tog sporazuma, bez njegove ratifikacije, bez njegove implementacije ne može BiH ka sljedećoj fazi, a to je status kandidatke. Put je dugačak, ali i brzina tog pređenog puta zavisi samo i isključivo od zrelosti političara u pojedinoj državi.»

XS
SM
MD
LG