Dostupni linkovi

Većina Hrvata ne zna za koga će glasati


Zagreb, Trg Kralja Tomislava
Zagreb, Trg Kralja Tomislava

Deset dana uoči parlamentarnih izbora većina Hrvata još ne zna za koga će glasati, a sama kampanja ulazi u fazu sve nižih udaraca i međustranačkih optužbi.

Na skorim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj većina Hrvata će glasati za osobu, a ne programe koji su im, kako kažu, "neprepoznatljivi" i slični "kao jaje jajetu":

"Ništa konkretnog nema za mene. Svi oni su isti. Kao braća. Pred nama se svađaju i vrijeđaju, a sjede za istim stolom."

"Fašisti i komunisti, prijete jedni drugima sa vrha brijegova, a eho je isti."

Direktor Centra za politička istraživanja, doktor Anđelko Milardović, ocjenjuje da je riječ o najlošijoj izbornoj kampanji od osamostaljenja Hrvatske:

"Uočljiva su dva fenomena - fenomen polarizacije i stvaranja blokovske stranačke Hrvatske. HDZ i SDP izjednačavaju političke programe. Totalno je zamućena poruka izborne kampanje svih stranaka. S druge strane, medijalizacija političke izborne kampanje je izvedena metodom disperzije pozornosti. Ako se kandidati predstavljaju u deset izbornih jedinica, ko to može ulovit."

Definitivno je, kaže, došlo do "ispražnjena sadržaja u korist forme":

"U prvi plan se stavlja forma. A kako smo video kultura, u prvi plan stavlja se slika. U izbornom procesu na prvom mjestu je imidž."

Isto misli i kolumnist Novog lista, Branko Mijić:

"Mislim da na ovim izborima, kao i na prethodnim, neće odlučivati programi. Iako su u začetku same predizborne kampanje najavljivali ove ili one politike, vidimo, kako kampanja odmiče i približavaju se izbori, da to postaje potpuno nevažno. Budući da je došlo do očigledne polarizacije na hrvatskoj političkoj sceni, odlučivat će se između SDP-a i HDZ-a. Motiv će odlučivati jer motiv već sada odlučuje o izborima. Zato se ne priča ni o kakvim programima, već se isključivo gađa na to ko je slabiji i ko je jači u ovoj kampanji."

I većina anketiranih Zagrepčana potvrdila nam je da će presuditi upravo ličnost - "Sanader ili Milanović":

"Programi su vrlo slični i čini mi se da bi ovaj put trebalo ići na ličnost."

"Tako je i Mesić došao za predsjednika."

"U većini naši ljudi gledaju osobe."

"Više bih voljela da presudi program. Vidjet ću šta nam predlože. Do sada su nam pričali samo bajke, a vidjet ćemo do 25."

"Trenutno, niti prave osobe, niti programa. Samo vode brigu o sebi i kako stjecati što veće bogatstvo. Svi znamo da je to jedna vrsta mafije, ali tu ništa ne možemo."

"Ja sam za potpuno novu garnituru. Ove predugo gledamo i predugo nam obećavaju, a da se skoro nismo pomakli."

"Još nisam odlučila."

"Stvarno ne znam. Još ćemo pričekati do kraja. Ne znam da li ću uopće izaći na izbore. Na svim izborima koji su bili kod nas, od kada smo nezavisni, slobodni, demokratski, ništa od obećanja. A da ne govorim koliko se novaca utrošilo."

Psihologinja Mirjana Krizmanić:

"Milim da smo mi zapušten narod. Trebali bi birati na osnovu suvislih programa. Neka nam izvole te programe ponuditi i objasniti. Nema ničega. Kao nemojte glasati za one koji su za pobačaj. Kakva je to srednjovjekovna poruka? Šta to znači? Spominje se i sotonizam i sotonske stranke. Užas jedan! Ne nudi se ništa konkretno bolje."

Umjesto toga, zaključuju analitičari, SDP-ovci farbaju zidove po sirotištima, HDZ-ovci "potkupljuju" Crkvu i "uključuju" sportaše, HNS-ovci pjevaju, ako i nemaju sluha, a komičari, kao Pervan u Večernjoj školi, uživaju:

"Krv iz ušiju ide, ali ona pjeva i dalje, ne bi li dobila birače na svoju stranu. Najveća je muka slušati kako pjevaju."

XS
SM
MD
LG