Dostupni linkovi

Položite račune


Skupština Crne Gore

Centar za građansko obrazovanje inicirao je akciju „Položite račune“, čiji je cilj objavljivanje brojeva telefona poslanika za koje se računi plaćaju iz budžeta. Kažu da to doprinosi odgovornosti poslanika pred građanima.

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama Centar za građansko obrazovanje zatražio je od generalnog sekretara Skupštine da im dostavi spisak sa brojevima telefona predsjednika, potpredsjednika, poslanika i svih službenika čiji se telefoni plaćaju iz državnog budžeta. Daliborka Uljarević, direktor Centra za građansko obrazovanje:

„Jer vjerujemo da poslanici treba da budu u intenzivnoj komunikaciji sa javnošću, a prije svega sa građanima koji su ih i doveli na te pozicije i čije interese zastupaju“.

RSE: Da li je to praksa i u razvijenim zapadnim demokratijama?

Uljarević: Naravno da je praksa u svakoj od razvijenih demokratija da ono što su vaši službeni telefoni budu istovremeno i brojeve na kojima ćete vi biti dostupni 24h. Na žalost, u našem društvu imamo situaciju gdje portparoli stranaka i ministarstava nijesu dostupni i to je prosto nešto što treba da se mijenja u nastupajućem periodu.

Pitanje je, međutim, da li svi crnogorski poslanici koriste službene ili privatne telefone kao i ko ih plaća, država, stranka ili oni sami, što će vjerovatno umnogome zavisiti od toga da li će u Skupštini proći prijedlog administrativnog odbora da se poslanicima plaćaju telefonski računi u iznosu do stotinu eura. U iščekivanju te odluke, a povodom akcije Centra za građansko obrazovanje „Položite račune“, pitali smo skupštinske djelatnike kako gledaju na mogućnost da se njihovi telefoni javno objave. Maja Kostić Mandić, poslanik Pokreta za promjene:

„Po meni bi bilo logično da ako imamo samo telefon za službenu upotrebu da je to neki broj koji je javan. Ja trenutno imam samo jedan telefon i jedan telefonski broj koji je moj privatni, a koristim ga za poslovnu i privtanu komunikaciju.Ali ako bi bila ta varijanta to da imamo telefon za službenu upotrebu, nije uopšte sporno da treba da bude javan, ali u ovoj situaciji kada ja imam svoj aparat i kada imam svoj lični broj koji koristim i u lične i poslovne svrhe ne bih baš bila zadovoljna da je to javan broj.Ipak, to znate i sami, da i novinari znaju da zovu i u pet i u šest i u sedam uveče i subotom i nedjeljom i nije ni to baš profesionalno, a pogotovo tako što bi rekli da vas građani zadovoljni ili nezadovoljni u bilo koje doba dana na privatni broj. To baš ne bi bilo primjereno“.

Naši ostali sagovornici kažu da su njihovi telefoni i inače dostupni i javno objavljeni tako da nemaju ništa protiv inicijative Centra za građansko obrazovanje. Rajko Kovačević, poslanik i portparol vladajuće Demokratske partije socijalista:

„Moj mobilni telefon je dostupan i poznat i nije sakriven široj javnosti i nema ništa ptotiv te incijative “.

Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije, jedine stranke koja je unaprijed saopštila da neće, ukoliko se odluka izglasa, prihvatiti da im poreski obveznici plaćaju telefonske račune:

„Jedan sam od onih poslanika koji zajedno sa svim poslanicima iz kluba SNP-a koji i inače na sajtu ima objavljen svoj telefon. Javljam se na poziv bilo kog građanina. To upšte nije loša ideja“.

RSE: Da li ste do sada imali neprijatnih iskustava?

Lalošević: Bude ponekad da se zove u neprimjereno doba, ali nijesam imao neprijatnih iskustava.

Šef Kabineta predsjednika crnogorske Skupštine i portparol Socijaldemokratske partije Raško Konjević:

„Moj telefon kao portparola partije je onaj koji koristim i apsolutno je poznat.Kod Telekom-a, odnosno T-Mobail-a čiji mobilni telefon koristim, u njihovom imeniku može se naći moj broj telefona s mojim imenom i prezimenom“.

Osim anketiranih postoji značajan broj crnogorskih poslanika i političara, manje ministara( samo Gordana Đurović , Jusuf Kalamperović i Andrija Lompar), čiji brojevi mobtela nijesu tajna ni za novinare ni za građane i koji su uvijek dostupni, bilo da je riječ o službenim ili privatnim telefonima. Međutim, to nije slučaj kada je riječ o većini ministarstava čiji se ne samo ministri nego ni portparoli ne javljaju na službene telefone koje je lako prepoznati kao takve po brojevima. Centar za građansko obrazovanje, kako nam je rečno, uskoro će zatražiti objavljivanje i njihovih telefona.

XS
SM
MD
LG