Dostupni linkovi

Četvrti dan štrajka željezničara u Francuskoj


voz u Parizu za vrijeme štrajka
voz u Parizu za vrijeme štrajka

Železnički saobraćaj u Francuskoj je otežan i u četvrtak, drugog dana štrajka zaposlenih, koji protestuju zbog ukidanja povlastica za ranije penzionisanje. Predsednik Sarkozi je izrazio spremnost na razgovore ali ne odustaje od suštine svog predloga koji je deo sveobuhvatnih privrednih reformi najavljenih još uoči izbora.

U četvrtak saobraća 150 brzih vozova (TGV) od uobičajenih 700, što je nešto bolje nego u sredu, ali su širom zemlje i dalje neopisive gužve na putevima, pre svega u Parizu, pa se mnogi građani dovijaju na razne načine da dođu na posao – pešice, biciklama, uključujući čak i rošule.

Ovaj štrajk, drugi za samo mesec dana, smatra se glavnim testom za reformu penzionog sistema koju je najavio francuski predsednik Nikolas Sarkozi. Ta reforma, koja predviđa izmene uslova za odlazak u penziju, postala je simbol Sarkozijeve namere za dubokim promenama u zemlji.

Posebni uslovi za odlazak u penziju uvedeni su posle Drugog svetskog rata za radnike na posebno zahtevnim i teškim poslovima. Tako su mašinovođe odlazile u penziju sa 50 godina. Sadašnja vlada smatra da takve privilegije više nemaju smisla i navodi da godissnje koštaju državu pet milijardi evra. Vlada ističe da ne odustaje od svog predloga da se povećaju doprinosi za penziono sa sadašnjih 37.5 na 40 godina. Predviđenim promenama biće pogođeno oko 500 hiljada radnika među njima i zaposleni u elektrodistribuciji kao i operskim kućama.

Istovremeno, u sredu su protestvovali i studenti koji su, nezadovoljni najavljenom reformom univerzitetskog sistema, primorali na zatvaranje 25 univerziteta, dok je još deset delimično blokirano. Čak ni čuveni univerzitet Sorbona nije radio. Lider vodećeg sindikata u zemlji, CGT Bernar Tibo predložio je ministru saobraćaja Gzavijeu Bertranu da organizuje pregovore o svakom od specijalnih uslova za penzionisanje, umesto opštih pregovora, kao što je to sindikat ranije tražio.

"Smatram da smo od početka ovog procesa imali stvarne pregovore, svakako bismo izbegli konfliktnu situaciju. Međutim, naše zahteve niko nije hteo da čuje", kazao je Tibo.

Predsednik Francuske Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy) izjavio je da želi da štrajk bude okončan "što je pre moguće" jer je to u interesu putnika i pozvao predstavnike sindikata da pregovaraju. Njegov portparol David Martinon.

"Predsednik republike veruje da ima šanse da prevlada osećanje odgvornosti kako bi se pronašlo rešenje za ovu krizu. On je zatražio od ministra rada da što pre pošalje predlog sindikatima za rešenje ovog problema", kazao je Martinon.

Prošle godine Francusku je potresao generalni štrajk zbog namere vlasti da promene zakon o radu koji je omogućavao poslodavcima da lakše optuste mlade zaposlene. Nikolas Sarkozi se u predizbornoj kampanji prošle godine zalagao za korenite reforme da bi Francusku, koja decenijama omogućava velika socijalna davanja, učinio ekonomski kompetitivnijom.

XS
SM
MD
LG