Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Vijeću sigurnosti UN rasprava o BiH


sjedište UN-a u Njujorku

Vijeće sigurnosti UN-a razmotriće danas izvještaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o stanju u BiH. U Izvještaju se navodi da BiH, zbog žestoke retorike tamošnjih Bošnjaka i Srba, nije načinila napredak ka EU.

Agencije prenose da se u izveštaju, koji će predstaviti visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, navodi da je tročlano predsjedništvo te države još prošle godine završilo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali da od tada nisu načinjeni koraci ka potpisivanju tog dokumenta.

"Skoro da nije bilo nikakvog napretka u procesu pokretanja reformi u BiH i ta država nije nimalo bliže potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u izveštaju.

Generalni sekretar UN je naveo da su glavni zadaci BiH u procesu priduživanja EU saradnja sa Haškim tribunalom, reforme policije, administracije i javnih servisa, ali da ispunjavanje tih preduslova za dalji napredak ka evropskim integracijama, "nije naporedovalo".

Iz Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka najavljeno je da će Lajčak u svom obraćanju naglasiti da je jedan od velikih problema BiH njena nefunkcionalnost koja je postala još jasnija nakon mjera koje je donio 19. oktobra ove godine o drugačijem načinu odlučivanja u institucijama BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će istaći da za budućnost BiH postoje dvije opcije: eskalacija umjetne političke krize, koja vodi u izolaciju, ili smirivanje političke krize i nastavak europskog puta. Lajčak će, najavljeno je, takođe infomisati Vijeće o sigurnosnoj situaciji u BiH, ekonomskim pokazateljima te će navesti da su ekonomski napredak, oporavak Srebrenice i podsticanje procesa jačanja povjerenja i suradnje sa Haškim tribunalom pitanja koja će toekom njegovog mandata uvijek biti visoko na listi prioriteta.

XS
SM
MD
LG