Dostupni linkovi

Gdje je Carla stala nastavlja Brammertz


Serge Brammertz, arhivski snimak

Četrdeset petogodišnji Serge Brammertz sjesti će u vruću stolicu glavnog haškog tužitelja 1. siječnja 2008.

Nasljednik Carle del Ponte, Serge Brammertz pravnik je od karijere. Do sada je u svojoj biografiji nanizao ,izmedju ostaloga, funkciju glavnog državnog tužitelja Belgije, zamjenika Tužitelja stalnog Međunarodnog suda pravde, šefa UN-ovog istraživačkog tima u vezi s ubojstvom bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. Uz rad na sudu i tužilaštvu, Brammertz je bio i profesor prava na Sveučilištu u Liegu, te autor niza stručnih radova.

Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju još uvijek je u potrazi za četvoricom optuženih – Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, Stojanom Župljaninom i Goranom Hađićem. Brammertzova prethodinca Carla del Ponte još početkom ove godine se nadala da će dvojicu najtraženiji dovesti pred lice pravde za svoga mandata:


" Naravno da sam frustrirana, jer tražim već osam godina da se pronađu i izvedu pred lice pravde Karadžić i Mladić. Nadam se da će idući tjedni, mjeseci, biti uspješni za tužilaštvo i da će se obojica naći u Hagu".

No, Del Ponte nije uspjela u svojoj namjeri. Tamo gdje je Carla stala trebao bi nastaviti Serge.

U rodnoj Belgiji , Brammertz je poznat kao sjajan pravnik , čovjek se izuzetno brzo penjao u pravničkoj karijeri.

Autor je niza studija o međunarodnom terorizmu, organiziranom kriminalu i korupciji. Doktorski rad mu se odnosio na međunarodnu policijsku suradnju. Brammertz je bio i savjetnik u Vijeću Evrope gdje se bavio pitanjima organiziranog kriminala, radio je i Komitetu za pravdu i međunarodne odnose Evropske komisije, te bio savjetnik u Organizaciji za migracije gdje se bavio trgovinom ljudima u Srednjoj Evropi i Balkanu.

Sa 40 godina već je bio glavni tužilac Belgije, 2004 zamjenik tužitelja Međunarodng krivičnog suda u Hagu, a 2006 je naslijedio Detleva Mehlisa na mjestu šefa UN-ovog tima koji se bavio istraživanjem ubojstva Rafika Haririja. Na tom je položaju do sada podnio pet izvještaja Vijeću sigurnosti, ali se slučaj na neki način našao u škripcu zbog odnosa u međunarodnoj politici i odbijanju Sirije da prihvati sud koji bio sudio osumnjičene za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera.

XS
SM
MD
LG