Dostupni linkovi

Kadijević odbacio mogućnost saradnje sa Hagom


Serbia - Veljko Kadijević, the last minister of defence of ex-Yugoslavia 14Nov2007

Penzionisani general je rekao da se u Rusiji nalazi u svojstvu izbeglice i da se u toj zemlji oseća "kao među prijateljima".

Poslednji ministar odbrane SFRJ, penzionisani general Veljko Kadijević, u intervjuu beogradskoj televiziji rekao je da se neće odazvati eventualnom pozivu Haškog tribunala jer to, kako je ocenio, "nije sud već politička institucija," javlja Beta. U intervjuu za Radio-televiziju Srbije iz Moskve, Kadijević je rekao da je Beograd napustio kada su ga predstavnici tog suda prvi put kontaktirali, iako nije znao da li su bili zainteresovani da se on na sudu pojavi kao svedok ili kao optuženi.

On je odbacio mogućnost da se pojavi kao svedok na suđenju lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i dodao da je "Šešelj sam otišao u Hag da rastura taj sud, pa neka ga rasturi".

Kadijević je rekao da ne snosi odgovornost za evenutalne zločine "za vreme građanskog rata u Hrvatskoj" i da "mirno spava", ocenivši da je JNA bila jedina legalna oružana sila u SFRJ koja se "branila od napada paravojski i pokušala da spreči nelegalno naoružavanje i blokadu kasarni."

Prema njegovim rečima, prvi zločin na teritoriji Jugoslavije počinili su oni koji su razbili tu državu, a da je "JNA morala da bombarduje Vukovar i Dubrovnik jer su to bili utvrđeni gradovi iz kojih je pucano na JNA."

Dodao je da je za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara saznao tek posle penzionisanja i da je za to kriv tadašnji general Aleksandar Vasiljević koji je bio na čelu obaveštajne službe i koji ga o tom događaju nije informisao.

Vasiljevića je takođe optužio zbog toga što nije uhapšen Martin Špegelj, koji je organizovao ilegalni uvoz naoružanja za Hrvatsku iz Mađarske i Rumunije.

Kadijević je kazao da su zarobljeni Hrvati, koji su se predali JNA, bili prebačeni u Sremsku Mitrovicu i da su oni imali "adekvatan tretman" a da je vojska kažnjavala ljude koji su činili zločine.

Prema njegovoj oceni, vojska nije mogla samostalno da izvrši puč i spreči raspad države i takve ideje su "avanturističke". On je rekao da je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević od njega tražio da vojska izvrši puč posle 9. marta 1991. godine ali da je on to odbio.

Rekao je da je vojska izvela tenkove na ulice Beograda posle demonstracija 9. marta "kako bi sprečila pokušaj nelegalnog zauzimanja vlasti", a da je povod bio to što su demonstranti razbili kordon policije i kamenovali zgradu generalštaba u centru Beograda.

Kadijević je priznao da je njegov predlog bio da se demonstranti lojalni Miloševiću sukobe sa opozicionarima u centru Beograda jer bi to, kako je ocenio, "oni uradili bolje nego policija".

Penzionisani general je rekao da se u Rusiji nalazi u svojstvu izbeglice i da se u toj zemlji oseća "kao među prijateljima".

XS
SM
MD
LG