Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kada sportaši postanu navijači...


Niko Kovač

HDZ je posljednjih dana u izbornoj kampanji angažirala niz poznatih sportaša i sportskih klubova. Među lobistima su Niko Kovač, Goran Ivanišević i brojni drugi eminentni sportaši.

Na taj način sportski menadžeri zahvaljuju HDZ-u na "žmirenju" u kontroli financijskog poslovanja klubova, tvrdi konkurencija, a analitičari kažu da ovo najnovije HDZ-ovo "oružje" u kampanji neće imati nekog efekta na izborne rezultate.

Kapetan nogometne reprezentacije, Niko Kovač, pobjednik Wimbeldona - Goran Ivanišević, rukometaši Zagreba, nogometaši Dinama i Zadra – oni i još niz sportaša podržali su posljednjih dana HDZ i njegovog predsjednika Ivu Sanadera u utrci za pobjedu na parlamentarnim izborima 25. studenog.

Nakon oštrih reakcija javnosti da privatiziraju državu, HDZ-ovci su izbrisali grb Hrvatskog nogometnog saveza sa dresa Nike Kovača na svojim plakatima, ali Niko i dalje ostaje glavna zvijezda u HDZ-ovom spotu, koji bosansko-hercegovačkim Hrvatima poručuje – Glasajte – iz inata!:

"Rođen sam i živim u dijaspori. Silno se radujem svakom nastupu za našu hrvatsku zastavu. Moj brat Robert također. Sada neki kažu da nam ne pripada pravo glasa na izborima. E baš zato – HDZ i doktor Ivo Sanader."

Jučer je pak zagrebački Dinamo u većini dnevnih novina objavio veliki oglas "HDZ u srcu", u kojem klub zahvaljuje Sanaderu i HDZ-u za, kako kažu, sve što su učinili za hrvatski sport i Dinamo, i pozivaju ljubitelje sporta i svoje navijače da glasaju za HDZ.

Oglas su potpisali predsjednik kluba, Mirko Barišić, siva eminencija kluba i izvršni dopredsjednik, Zdravko Mamić, oba trenera i svi prvotimci. Glasnogovornik Dinama, Neven Cvijanović:

"To je pravo nogometnog kluba Dinamo. Mislimo da za taj potez nisu potrebna neka posebna dodatna objašnjenja. Ovim potezom nogometni klub Dinamo nikoga ne diskriminira."

U HDZ-u tvrde da sa ovom akcijom Dinama nemaju ama baš nikakve veze. Glasnogovornik HDZ-ove kampanje, Mladen Pavić:

"Mi sa tim nemamo ništa i podržavamo sve oni koji će podržati HDZ."

Najbolje objašnjenje za ovakav potez vodstva Dinama i još nekih klubova, kao i niza vrhunskih sportaša u drugim disciplinama, dao je novi predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, Zoran Milanović:

"Očito je da HDZ-u daju podršku oni koji od toga imaju financijske koristi. Klubovima je oprošten ogroman PDV. Podržavaju ga sportaši koji uglavnom ne plaćaju porez u Republici Hrvatskoj."

Međutim, u svakoj laži, a pogotovo u političkoj, kratke su noge. Vodstvo Dinama izgleda da je svoje prvotimce potpisalo pod oglas potpore HDZ-u, a da ih uopće nisu ni pitali. Dinamov prvotimac, Mario Mandžukić:

"Osobno o tome ne znam ništa. Niko nama igračima ništa nije rekao. Vidio sam u novinama - HDZ u srcu. Možda Dinamo nešto s tim ima, ali mi igrači nismo informirani o tome."

Upotreba sporta u politici je, na žalost, svugdje redovita pojava, kaže psiholog Furio Radin, koji ne očekuje da će ova upotreba sporta i sportaša imati nekog efekta na izborne rezultate. Radin ne vjeruje da je Dinamo objavio oglas potpore HDZ-u po nalogu iz središnjice vladajuće stranke, već da je to prije osobna procjena menadžera Mamića:

"Sport je masovna pojava. Tamo gdje su mase, tamo frče i političari. U ovom slučaju mislim da će se na kraju šteta i korist od svega toga poništiti, pa nitko neće uticati na ništa, niti što je Mamić izmislio da nešto treba napraviti za HDZ, niti skandal koji je došao poslije."

Da komedija bude veća, počasni predsjednik Dinama je socijaldemokratski gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, a predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader, je zakleti hajdukovac.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG