Dostupni linkovi

I beogradska berza iščekuje odluku o Kosovu


Beogradska berza

Strani investitori poslednjih nedelja, prema ocenama pojedinih analitičara, znatno su smanjili kupovine što je dovelo do pada vrednosti akcija na beogradskoj berzi.

Iako ne spori da aktuelna politička situacija i nerešeno pitanje statusa Kosova imaju određenog uticaja na odluke stranih investitora da se uzdrže od kupovina akcija na beogradskoj berzi, jedan od rukovodilaca Berze Svetlana Cerović navodi da se ne može govoriti o dramatičnom zastoju. Ona iznosi i egzaktan podatak da je proteklog meseca učešće stranih investicija u trgovini akcijama iznosilo oko 57 odsto, što, kako kaže, nije alarmantna situacija:

"Činjenica je da indeksi berze, ne samo beogradske već i berzi u regionu, imaju blaži pad. Sigurno je da politika ima određenog udela ali ne presudnog, ne prioritetnog. Isto tako je činjenica da se povećava učešće stranih investitora u kupovinama akcija."

S druge strane, berzanski analitičar “Sinteza investa” Nenad Gujaničić za naš program kaže da je prošlomesečni pad indeksa na Beogradskoj berzi logična posledica uzdržanosti stranih investitora koje je neizvesnost pregovora o Kosovu odvratila od većih kupovina akcija, ali i napominje da na kretanja na Berzi utiču još neki faktori:

"Činjenica je da je u poslednjih mesec dana, naročito u drugoj polovini oktobra, bilo primetno odsustvo stranih investitora. Jedan od faktora je sigurno to što se približava famozni 10. decembar i politička neizvesnost. Međutim, mora se reći da postoje i neki drugi faktori a to je pre svega veoma veliki i brzi rast tržišta koji je karakterisao period s početka godine, kada je indeks Beogradske berze porastao skoro 90% - to znači da je prosečan investitor zaradio barem 90 % u tom periodu.."

Neizvesnost oko statusa Kosova odlučujuće utiče na berzanska kretanja smatra ekonomski ekspert Miroslav Prokopijević i naglašava da bi bez ovog političkog pitanja Berza nastavila sa normalnim rastom u pravilnim intervalima:

"Zahvaljujući tome što postoji kosovski problem i što nije poznato kako će vlasti ovde reagovati jedan deo ljudi koji trguje na berzi se kladio na to da će ovde biti dramatičnih promena dok se drugi deo kladio da će sve to ipak proći. U zavisnosti od toga kako se oni klade tako se kreće i berza u Beogradu.."

Investitori, posebno strani prilikom trgovine akcijama na berzi rukovode se prvenstveno prihodima koji mogu da ostvare na berzi, naglašava Svetlana Cerović i dodaje da je teško egzaktno procenjivati koliko politički događaji utiču na Berzu:

"Sa kolikim procentom neke pojave u politici mogu da utiču i utiču zaista mi je jako teško da govorim o tome jer i ostale berze imaju pad u kretanju indeksa. Dakle, kroz kretanje tržišta se ne može reći da je uticaj dominantan."

Berzanski analitičar Nenad Gujaničić smatra da su u ovom trenutku politički razlozi dominanti kada je reč o trgovini akcijama na Berzi:

"Za zemlju u tranziciji kao što je naša taj neki makro-ekonomski ambijent, pa čak i mikro-ekonomija, u velikoj meri zavisi od političkih faktora. Kada bi ovde preovladala politički stabilna situacija definitivno bi bio zagarantovan mnogo brži rast i razvoj i na ekonomskom polju a samim tim i na tržištu kapitala."

Na posletku postavlja se pitanje kako bi beogradska berza mogla da reaguje u slučaju eventualne nezavisnosti Kosova i pre svega kako bi se strani investitori ponašali u novonastaloj situaciji. Miroslav Prokopijević zaključuje da to najviše zavisi od ponašanja vlasti u Beogradu:

"Ako vlast krene panično da kida odnose, da time skoro daje signale nekim investitorima da treba da idu ili da ne treba da dolaze, onda će doći do velikog pada na berzi koji će biti mnogo veći od ovog sada. Ako se stvari budu kretale u drugom pravcu, što je malo verovatno, onda će berza nastaviti sa normalnim rastom, čak nastaviti jako brzo da raste posle odlaska Kosova."

XS
SM
MD
LG