Dostupni linkovi

U Pakistanu sve napetije


Pakistan, policijski kordoni oko ulice u kojoj je u kućnom pritvoru smještena Benazir Buto, 13 novembar 2007
Pakistan, policijski kordoni oko ulice u kojoj je u kućnom pritvoru smještena Benazir Buto, 13 novembar 2007

Pristalice bivše premijerke Benazir Buto započeli su u Lahoreu demonstracije u znak protesta protiv vanrednog stanja, tražeći ostavku predsjednika Perveza Mušarafa, dok je sama Buto od sinoć u kućnom pritvoru.

U medjuvremenu je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband rekao da vojna vlast koju je uspostavio Pervez Mušaraf mora biti ukinuta u roku od deset dana, čime je potvrdio odluku zemalja Commonwealtha da vojna vlast u Pakistanu mora biti okončana do 22.novembra.

Najjača opozicionarka iz kućnog je pritvora pozvala predsjednika Mušarafa da odstupi s dužnosti. Ovaj put ne samo s pozicije šefa Armije, nego i s predsjedničke funkcije. "Vrijeme je da Mušaraf ode", kazala je Buto u telefonskom razgovoru objasnivši da "ukoliko se demokratija ponovno ne uspostavi, biće ugrožena opstojnost Pakistana".

Pristalice Stranke pakistanskog naroda pridružuju se koloni automobila koja je započela marš od Lahorea prema Islamabadu. Predsjednik stranke za provinciju Pendžab kazao je kako je krenula povorka od oko 100 automobila. Policija je blokirala put u pravcu glavnoga grada, jer je dugi marš jučerašnjom odlukom vlasti zabranjen. Zvanični Islamabad zabranu obrazlaže opasnošću od atentata na Benazir Butom ali i pravilima vandrednog stanja da je svako okupljanje zabranjeno.

Bivša pakistanska premijerka zatražila je danas od medjunarodne zajednice da prestane podržavati predsjednika Perveza Mušarafa stranke, "čovjeka čija diktatura prijeti da gurne ovu nuklearnu silu u haos".

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband objavio je danas kako vojna vlast u Pakistanu mora biti ukinuta u roku od deset dana, čime je potvrdio da britanska vlada podržava poziv ministara Commonweltha da vojna vlast mora biti okončana do 22.novembra.

Commonwelth je organizacija koja okuplja 53 države s teritorija nekadašnjih britanskih kolonija, čiji su ministri zaprijetili Pakistanu da će suspendirati njegovo članstvo u organizaciji ukoliko predsjednik Pervez Mušaraf do 22. novembra ne ukine vanredno stanje u zemlji.

XS
SM
MD
LG