Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Špirić nije povukao ostavku, bira se nova vlada


Članovi Predsjedništva BiH su samo prije devet mjeseci, u januaru ove godine, Nikoli Špiriću čestitali na imenovanju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Nikola Špirić ni danas na sjednici Predsjedništva BiH nije promijenio stav i povukao ostavku na mjesto predsjedavajućeg u Vijeću ministara BiH, tako da je Predsjedništvo odlučilo pokrenuti proceduru za izbor nove državne vlade.

Iako je Predsjedništvo BiH predložilo Nikoli Špiriću da povuče ostavku jer je to u ovom trenutku najbolje za BiH, Špirić je, ipak, ostao pri svom stavu. Predsjedništvo BiH je prihvatilo njegovu ostavku i proces konsultiranja sa strankama glede novog kandidata trebao bi početi što prije, kazao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić:

„Doktor Nikola Špirić je insistirao na toj ostavci. Na današnjoj sjednici Predsjedništva, Predsjedništvo, u skladu sa svojim ovlašetnjima, je primilo na znanje tu ostavku. Odluka je Predsjedništva da krene u proceduru konsultacija sa strankama u BiH za sastav Vijeća ministara.“

Nakon što je Špirić članovima Predsjedništva BiH obrazložio razloge ostvake, ponovio je da se radi o demokratskom činu kojim želi ukazati na jačanje državnih institucija:

„I što sam više davao truda, sve sam uspješnije bio zaobilažen od strane, nažalost, međunarodne zajednice. Odluka visokog predstavnika je za mene značila dodatno razvlaštenje predsjedavajućeg, iako u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH ka Evropskoj uniji kaže se da Vijeće ministara nije moglo učiniti više radi nedostatka mehanizama u rukama predsjedavajućeg Savjeta ministara, i što je Vijeće ministara, ili Savjet ministara u bitnim reformama bio zaobiđen. Nadam se da tako neće biti u vremenu ispred nas.“

Špirić će se sutra obratiti i zastupnicma državnog parlamenta, koje će pozvati na dijalog i razumijevanje.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

XS
SM
MD
LG