Dostupni linkovi

Uznemirenost zbog nuklearke kod Skadra


Podgorica

Nakon informacije da je albanska Vlada dala zeleno svijetlo za izgradnju nuklearne centrale na području Skadra u blizini granice sa Crnom Gorom, pokreće se debata oko prednosti tog projekt, ali i evenutalnih bezbjednosnih rizika.

Komentarišući vijest da Albanija planira izgradnju nuklearne centrale u blizini Skadra Slobodan Jovanović, ekspert Međunarodne agencije za atomsku energiju i profesor crnogorskog Univerziteta, kaže da bi lično volio da Crna Gora participira u tom projektu, jer čitavo okruženje pati od deficita električne energije:

„Ja bih prije nego što vidimo eventualne loše strane kod nas, vidio ako to mogu biti dobre strane po nas. Ja bih lično najviše volio ako bi se zainteresovali za mogućnost da zajedno sa Albanijom radimo na jednom takvom projektu. Nije rijedak slučaj, čak je sve više i praksa, da male zemlje, rješavajući svoj energetski problem, se udružuju radi gradnje kapitalnih energetskih nuklearnih objekata“.

Predsjednik ekološke nevladine organizacije „Most“ Siniša Stevović kaže da nema dovoljno informacija o tom projektu da bi mogao da zauzme konačan stav. On smatra da takva postrojenja podrazumijevaju ekološke rizike koji se moraju unaprijed sagledati i predočiti javnosti:

„U ovom slučaju kada se radi o jednom takvom energetskom izvoru možda treba povući paralelu sa slučajem Krško u Sloveniji. Ta nuklearna elektrana je izazvala velike polemike u javnosti i jedne i druge države. Što se tiče takvog vida energije u svakom slučaju nemoguće je ne izbjeći eventualne štete po okolinu i ljude koji žive u blizini takvih sistema. U ovom slučaju stvarno se treba preispitati i treba dobiti više informacija na nivou o kakvim se kapacitetima radi, o kakvoj tehnologiji se radi, ko je investitor, kakvi su planovi za odlaganje otpada. Na osnovu svega toga se može dati nekakva ozbiljnija analiza“.

Ranko Kadić, predsjedni Demokratske srpske stranke i specijalista za nuklearnu medicinu, se slaže da rizik od havarije i zagađnja okoline uvijek postoji i sugeriše da bi crnogorska Vlada od Albanije trebalo da zatraži detaljnije informacije o tom projektu. On kaže da mu je čudno da je odobrena izgradnja nuklearne centrale u zemlji koja nije poznata po visokoj tehnologiji:

„Ali tu se nekima dozvoljava da rade, nekima ne dozvoljava. Nijesam uopšte sretan zbog toga što se gradi ta elektrana u blizini Skadra, blizu je Crna Gora, mogućnost incidenta tu postoji, ali tu bi trebalo da Vlada Crne Gore da je dobri odnos sa Vladom nezavidni, zatraži objašnjenje, razgovore u vezi tih projekata i mogućnosti incidenta, gdje će se skladištiti taj radioaktivni otpad i to je jako zanimljivi i moraju da se poštuju određene sprege da bi se to moglo ispoštovati“.

„Ekološka šteta se ne može izbjeći prilikom proizvodnje električne energije“, ističe Slobodan Jovanović. Jovanović, međutim, tvrdi da nuklearne centrale u poređenju sa drugim postrojenjima za proizvodnju električne energije najmanje ugrožavaju neposredno okruženje:

„Ako hoćete da imate multiekološki uticaj onda nećete da se trujete. Vratili biste se u pećinu i živjeli ekološki“.

Ono od čega se ljudi najviše plaše, kaže Jovanović, je mogućnost havarije:

„Sa toga aspekta ja ne bih bio zabrinut. Od Černobila na ovamo u ovih dvadeset godina međunarodna regulativa u toj oblasti i uopše praksa je nevjerovatno napredovala. To su izuzetno strogi standardi koje svako mora da ispoštuje. Onaj ko nije u stanju da ih ispoštuje ne može ni da gradi. To mu neće dozvoliti prvo njegovi susjedi, a onda ni međunarodna javnost“

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG