Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prete nove nevolje na Balkanu


New York Times; naslovnica od 12. novembra 2007

Balkan na sumoran način prihvata stereoptip o sebi kao regionu koga potresaju vekovni, zamršeni i nereševi sukobi, piše Njujork Tajms. Očekivalo se da će sledećeg meseca kosovsko pitanje biti konačno rešeno.

Međutim, ne samo da to nije verovatno, nego uz aktivno mešanje Rusije, Srbi sada prete da izazovu nove nevolje u Bosni i Hercegovini ukoliko Kosovo proglasi nezavisnost. Zbog toga je vreme za hitnu i kreativnu diplomatiju velikih sila, ocenjuje se u uvodniku ovog lista.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari predložio je u februaru razuman plan kojim bi se Kosovu dala ograničena nezavisnost pod međunarodnim nadzorom, uključujući i zaštitu i autonomiju za lokalne Srbe. Međutim, nakon žestoke reakcije Beograda i Moskve, Savet bezbednosti je odlučio da se pregovori nastave do 10. decembra. Kosovski Albanci su saopštili da do tada mogu da čekaju ali ne i posle toga. Slična je i pozicija SAD i Evropske unije, podseća Njuork Tajms.

Again and Again in the Balkans

The Balkans have a dismal way of living up to their stereotype as a region of ancient, intertwined and irreconcilable feuds...

Problem je što u ovim sukobima nema "dobrih momaka" a i spremnost na kompromis je minimalna. Srbija negira da je izgubila Kosovo zbog zločina Miloševićevih snaga u toj regiji. Albanci su, s druge strane, prilično nespremni za nezavisnost koju traže. Evropska komisija je nedavno upozorila da je kosovska administracija opterećena mnogim problemima kao što su organizovani kriminal, ucene, kronizam, ističe Njujork Tajms, dodajući da situaciju dodatno zakomplikovalo držanje Rusije koja podržava Beograd, a sada zajednički podstiču bosanske Srbe da zaprete otcepljenjem od BiH, ukoliko Kosovo postane nezavisno. Balkanskom zbrkom moraće da se pozabave predstavnici SAD, Rusije i EU kada se budu verovatno poslednji put sastali pre isticanja ove runde pregovora o Kosovu.

Jednostrano proglašnje nezavisnosti Kosova koju bi priznale SAD i deo Evropske unije, ali ne i Ujedinjene nacije, Rusija i Srbija, svakako ne bi bilo zadovoljavajuće rešenje. Obnavljanje sukkoba u Bosni i Hercegovini kao posledica, bila bi potpuna katastrofa, ocenjuje Njujork Tajms, ističući međutim da bi dozvoljavanje Srbiji i Rusiji da beskonačno podstiču tenziju onemogućilo jedino održivo rešenje, a to je okupljanje svih sukobljenih balkanskih nacija pod kišobranom EU i NATO-a, gde bi pitanja nezavisnosti, granica i neraščišćenih istorijskih računa trebalo da gube na značaju.

Zbog toga Evropska unija mora da u to ubedi sve strane, a SAD Rusiju da su njihove nove hladnoratovske igre opasne, prepune zabluda i beskorisne, zaključuje Njujork Tajms.

XS
SM
MD
LG