Dostupni linkovi

Benazir Buto ukinut kućni pritvor


Pakistanskoj opozicionoj liderki Benazir Buto ukinut je u petak veče kućni pritvor u Islamabadu, gde joj policija nije ceo dan dozvoljavala da se pridruži za danas zakazanom mitingu protiv predsednika Perveza Mušarafa, koji je trebalo da se održi u Ravalpindiju.

"Radilo se o privremenoj meri kućnog pritvora kako bi (Buto) bila sprečena izlaganju vrlo ozbiljnim pretnjama da će protiv nje biti izvedeni samoubilački napadi", izjavio je pomoćnik ministra informacija Tarik Azem.

Snage bezbednosti su od jutros upozoravale da je nakon proglašenja vanrednog stanja zabranjeno bilo kakvo okupljanje. Policija je međutim, ponavljala i da postoje "vrlo precizne pretnje" da bi moglo doći do terorističkih napada.

Samoubilački bombaški napad izveden 18. oktobra kada je u Karačiju poginulo 139 osoba, imao je za cilj Benazir Buto koja se upravo vratila iz progonstva u Pakistan.

Buto je okupljenim pristalicama kazala da će nastaviti da se suprotstavlja Mussarafu, sve dok ne prihvati njene zahteve, tačnije vladavinu Ustava, napusti funkciju šefa generalštaba i raspiše izbore za 15. januar.

SAD su zatražile od Pakistana da omogući slobodu kretanja Benazir Buto.

Portparol ministra unutrašnjih poslova je rekao da je 2.500 ljudi pritvoreno od kada je prošle subote Mušaraf uveo vanredno stanje zbog, kako je rekao, rastuće opasnosti od militanata i neposlušnosti sudstva.

Pakistanska narodna partija Benazir Buto objavila da je 5.000 njenih pristalica privedeno prethodnih dana.

Mušaraf je na pritisak SAD najavio održavanje izbora do 15. februara, mesec dana nakon što Ustav nalaže iako se spekulisalo da bi mogli biti odloženi i na godinu dana.

On je u prošlu subotu uveo vanredno stanje i suspendovao Ustav Stavljanje Benazir Buto u kućni pritvor umanjiće mogućnost da ona i Mušaraf formiraju postizbornu alijansu koja bi se suprotstavila verskim ekstremistima.

XS
SM
MD
LG