Dostupni linkovi

Policija srečava Benazir Buto da izađe iz kućnog pritvora


Liderka pakistanske opozicije i bivša premijerka Benazir Buto i dalje je izolovana u svojoj kući u Islamabadu, jer je policija sprečava da se pridruži za petak zakazanom mitingu protiv predsednika Perveza Mussarafa, u Ravalpindiju.

"Vlada je paralizovana", vikala je Buto preko megafona svojim pristalicama, koji su bili iza bodljikave žice.

Ona je dodala da će nastaviti da se suprotstavlja Mussarafu, sve dok ne prihvati njene zahteve, tačnije vladavinu Ustava, napusti funkciju šefa generalštaba i raspiše izbore za 15. januar.

Ministar železnice i bliski Mušarafov saradnik Šeik Rašid Ahmed je rekao za Rojters da je ograničavanje kretanja Benazir Buto samo privremeno i ima za cilj da je zaštiti od mogućih samoubilačkih napada.

Portparol ministra unutrašnjih poslova je rekao da je 2.500 ljudi

pritvoreno od kada je prošle subote Mušaraf uveo vanredno stanje zbog, kako je rekao, rastuće opasnosti od militanata i neposlušnosti sudstva.

Pakistanska narodna partija Benazir Buto objavila da je 5.000 njenih pristalica privedeno prethodnih dana.

Mušaraf je na pritisak SAD najavio održavanje izbora do 15. februara, mesec dana nakon što Ustav nalaže iako se spekulisalo da bi mogli biti odloženi i na godinu dana.

On je u prošlu subotu uveo vanredno stanje i suspendovao Ustav Stavljanje Benazir Buto u kućni pritvor umanjiće mogućnost da ona i Mušaraf formiraju postizbornu alijansu koja bi se suprotstavila verskim ekstremistima.

XS
SM
MD
LG