Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv Jurišića


Beograd, centralni zatvor
Beograd, centralni zatvor

Ilija Jurišić tereti se za napad na vojnike JNA koji su se povlačili iz kasarne u Tuzli 15. maja 1992. godine. Ogorčenje i nevjerica u Tuzli na vijest iz Beograda.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv bosanskog državljanina Ilije Jurišića koji je osumnjičen za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Tuzli 1992. godine, saopštio je u Beogradu glavni tužilac Vladimir Vukčević.

Šezdesetčetvorogodišnji Ilija Jurišic uhapšen je u maju ove godine u Beogradu na proputovanju za Nemačku, tačno 15 godina od ubistva vojnika Jugoslovenske narodne armije u Tuzlanskoj koloni. Kako je 11. novembra trabalo da mu istekne šestomesečni pritvor, Vladimira Vukčevića, tužioca Srbije za ratne zločine, dva dana pre ovog roka na pres konferenciji pitali smo da li će protiv Jurišića biti podignuta optužnica.

«Biće podignuta optuznica, mogu samo to da vam kažem. Upravo na tome radimo, dobićete saopštenje. Ocenili smo izvedene dokaze i našli da ima mesta podizanju optužnice. To je odgovor na Vaše pitanje...»

Tužilastvo je par sati posle ove izjave izdalo saopštenje u kom se navodi da Iliju Jurišica optužnica tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starešina u Službi državne bezbednosti izdao naređenje da se puca na kolonu JNA 15. maja u Tuzli, kada je poginulo najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila. Broj stradalih koji se pominje u optužnici su 92 ubijena koji su identifikovani, a Tužilaštvo sumnja da je tog dana ubijeno oko 200 vojnika, kao i da je više od stotinu njih iz nenaoružane kolone zarobljeno i mučeno. Na osnovu Jurišićeve naredbe, prema optužnici, snajperisti u tuzlanskim zgradama prvo su pucali na vozače vojnih vozila, a potom ubijali vojnike koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora. Djorđe Trifunović, bivši predsednik nekadašnjeg Vojnog suda, izjavio je za naš program da je vojna komisija istraživala slučaj Tuzlanska kolona, što je 1996. rezultiralo podnošenjem krivične prijave za ratni zločin i raspisivanjem međunarodne poternice za osumnjičenima. Podizanje optužnice protiv Ilije Jurišica Trifunović je za naš program okarakterisao kao pozitivan razvoj događaja:

“Ako se rasvetljava činjenično stanje vezano za ratne zločine svakoga to raduje, jer iako je prošlo mnogo godina ratni zločini ne zastarevaju i ti predmeti se moraju završavati kad tad. Bilo koji zločin da je učinjen sa bilo koje strane jednog dana sve mora doći na svoje mesto i što pre to bolje. U svakom slučaju podrzavam napore pravosuđa Srbije i BiH da se odgovorni privedu pravdi i da se rasvetle svi slučajevi koji su se dogodili tokom raspada SFRJ.”

Sa druge strane Stevan Protić, advokat optuženog Ilije Jurišića, u izjavi za naš program ukazao je na činjenicu da je optužnica protiv njegovog klijenta podignuta samo par dana pre isteka maksimalnog roka za pritvor.

“Ako bi optužnica bila podignuta danas, onda bi to bila pravna lakrdija kojom bi se dokazalo da istraga nije ni važna. U spisima nema ni jednog jedinog dokaza da je Ilija Jurišić uradio bilo šta nedozvoljeno, a naročito da je učinio ratni zločin. Sud je taj koji će odlučiti.”

Tužilaštvo u Beogradu pored slučaja Ilije Jurišića vodi i istražne radnje protiv većeg broja lica u predmetu Tuzlanska kolona, i to u saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine. Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Milan Petrović i istražni sudija Veća za ratne zločine Milan Dilparić ovih dana u Tužilastvu BiH u Sarajevu prisustvovali su saslušanju 15 svedoka u slučaju Tuzlanska kolona. Ova saradnja odvija se na osnovu Konvencije o međunarodnoj pravnoj pomoći, a kako je saopšteno, sve što čuju na saslušanju predstavnici srpskog pravosuđa mogu koristiti u predmetu koji se vodi u Beogradu.

Ogorčenje i nevjerica u Tuzli

U Tuzli su iznenađeni podizanjem optužnice protiv Ilije Jurišića. Sead Avdić, predsjednik Izvršnog odbora Općine Tuzla 1992. godine i glavni pregovarač s JNA u to vrijeme, kazao je da je iznenađen Vukčevićevom izjavom:

«Upitno je uopće koji argumenti i koji dokazi su mogli poslužiti Tužilaštvu Beograda i beogradskog Vojnog suda za ratne zločine da se podigne optužnica. Mogu uistinu da tvrdim da je niz svjedoka koji su pozvani u Tužilaštvo BiH dalo do kraja istinu, branilo Iliju Jurišića istinom, branilo odbranu grada Tuzle i sve ono što se događalo tog 15. maja 1992. godine.»

Sinan Alić, predsjednik Fondacije «Istina, pravda, pomirenje», pita se kako je Vukčević mogao dati takvu informaciju u vrijeme kada istraga nije niti završena:

«Sinoć smo dobili neke informacije da sve ovo što se događa u Sarajevu jučer, prekjučer i danas da je već stvar u Beogradu završena, da je ovo ovdje samo neka vrsta igre i da gospodin Petrović, koji je i ostao tužilac, već piše taj papir, za koji ne možemo znati šta je - da li je riječ o ustupanju predmeta Bosni i Hercegovini, da li je riječ o podizanju optužnice. Mislim da će se u toku dana to sve razjasniti.»

Nikola Slavuljica, jedan od svjedoka u slučaju Tuzlanska kolona:

«Imajući u vidu da sve ovo što se dešava, ustvari jedna aktivnost koja nosi karakteristike iracionalnog, da je optužen, bolje rečeno, bez ikakvih argumenata. S druge strane, i njihov Vrhovni sud je to potvrdio - da optužnica nije zasnovana na argumentima.»

Kada je u pitanju slučaj Ilije Jurišića, građani Tuzle dosta su optimistični:

«Očekujem da se prepusti organima BiH, odnosno pravosudnim organima da se taj postupak vodi.»

«Treba čovjeka da puste, čovjek ništa... To je tako jedan divan čovjek, miran, nikada nikome nije na žulj stao, ja ga znam dobro.»

«Ja se iskreno nadam da bi trebalo u slučaju Ilije Jurišića - s obzirom da osobito smatram i kao pravnik da nema dovoljno dokaza da je Ilija Jurišić počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.»

Paralelna istraga Sarajeva i Beograda?

Paralelna istraga Sarajeva i Beograda?

Iz bosanskohercegovačkog tužilaštva niko nije želio komentarisati optužnicu protiv Ilije Jurišića uz obrazloženje da je to sada slučaj srbijanskog tužilaštva. Zamjenik državnog ministra pravde Srđan Arnaut kaže da je očekivo da optužnica protiv Ilije Jurišića neće biti podignuta do nedjelje. U tom slučaju Jurišić bi, na osnovu srbijanskih zakona, morao biti pušten na slobodu:

«Naravno, sad kad je podignuta optužnica jednostavno ostaje mogućnost advokata gospodina Jurišića da vidi kakve su pravne mogućnosti vezano za individualno podizanje optužnice. Ali što se tiče nekakvih oficijelnih mogućnosti BiH, ja trenutno ne vidim da se išta dodatno može uraditi osim onoga što je već, da tako kažem, u toku kada je Vrhovni sud Republike Srbije vratio na ponovno odlučivanje. Naravno, podizanje optužnice je sad tu svakako jedan novi momenat.»

Ilija Jurišić uhapšen je u maju u Beogradu zbog sumnje da je na području opštine Tuzla počinio ratni zločin. Osumnjičen je za slučaj Tuzlanska kolona, odnosno sukob policije i pripadnika JNA koji se dogodio 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti. Jurišić je bio član Kriznog štaba Službe javne bezbjednosti Tuzle. Za slučaj Tuzlanska kolona paralelne istrage vođene su u Beogradu i Sarajevu.

Autor: Marija Arnautović

XS
SM
MD
LG