Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šešelj negira da je podstrekavao na zločine


Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kojem je u sredu u Haškom tribunalu počelo suđenje, izjavio je danas da je taj sud "nelegalan i nelegitiman", osnovan "po diktatu SAD" i da je "falsifikovao" genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Šešelj je istakao da Haški tribunal kroz suđenje pojedincima zapravo sudi čitavom narodu, namećući mu kolektivnu odgovornost. On je istakao da su mnoge činjenice iskrivljene u cilju njegovog neosnovanog optuživanja:

“Zašto mi se ovde sudi? Zato što sam postao nepodnošljiv Amerikancima i njihovim saveznicima u Srbiji, jer je već 2002. godine zapretila opasnost da ja i moja politička partija oborimo marionetski, izdajnički, mafijaški režim u Srbiji koji su Amerikanci upostavili posle 5. oktobra 2000. godine.”

On je istakao da je optužnica proizvoljna, navodeći kao primer njegovo učešće u organizovanom zločinačkom poduhvatu:

“Nemoguć je bio bilo kakakv poduhvat u kome bih učestvovao sa ljudima koji su navedeni. S nekim od njih sam bio u otvorenom neprijateljstvu, s nekim od njih se u životu nisam sreo, za neke sam uporno tražio smenu, poput ministra odbrane tadašnjeg, Kadijevića. I tako dalje.”

Šešelj je naglasio da su zapravo zločin izvršili oni koji su razbili Jugoslaviju, navodeći pre svega Vatikan i Nemačku, a potom i SAD, a ne oni koji su branili njen opstanak. On je negirao da je, zalažući se za stvaranje “velike Srbije”, istovremeno proterivao nesrpsko stanovništvo:

“Velika Srbija je naš dugoročni cilj. Da bi postigli taj cilj, nikad nam nije palo na pamet da prognamo million ili dva ili tri miliona ljudi, nego da ih nacionalno osvestimo. Da ih ubedimo da su Srbi, da im dokažemo da su Srbi i da su ih drugi naterali da se lažno predstavljaju.”

Šešelj je rekao da je tačno da je njegova stranka slala dobrovoljce na ratišta:

“Ja mogu imati bar moralnu odgovornost za ono što su u ratu eventualno učinili dobrovoljci Srpske radikalne stranke, ali se na to mora i ograničiti ta formulacija. A ne četnici! Svuda gde je neko rekao da je četnik – e on je Šešeljevac!? Dobrovoljci Srpske radikalne stranke su u ratu učestvovali isključivo u sastavu Jugoslovenske narodne armije i kasnije srpske vojske Republike Srpske Krajine i srpske vojske Republike Srpske. Nikada nijedan dobrovoljac Srpske radikalne stranke nije identifikovan da je lično počinio bilo kakav ratni zločin.”

Po Šešeljevom mišljenju, nedostaju konkretni dokazi da je neposredno podstrekivao na zločine, pre svega svoje dobrovoljce:

“Ako sam ih ohrabrivao, onda sam ih ohrabrivao da pobede u ratu, a nikada nikoga da čini zločine. Prepuno je primera mojih govora i obraćanja dobrovoljcima kako srpski vojnik viteški treba da se ponaša na frontu, kako da se ponaša prema civilima, ratnim zarobljenicima, ženama, deci i tako dalje. ”

Nakon uvodnih izlaganja Tužilaštva i Šešelja, proces će biti nastavljen saslušavanjem svedoka.

XS
SM
MD
LG