Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšen bivši načelnik Generalštaba Vojske RS


Arhiski snimak: Novak Đukić

Danas je u Banjaluci uhapšen bivši komandant Generalštaba Vojske RS Novak Đukić, osumnjičen za masakr civila, uglavnom mladih, na "Tuzlanskoj kapiji" 1995. godine.

Iz državnog Tužilaštva saopšteno je kako je Đukić Novak, rođen 10.04.1955. godine, uhapšen po nalogu tužioca iz regionalnog tima br. 3 Odjela za ratne zločine Tužilaštva. U saopštenju se navodi da je Novak Đukić pod istragom Tužilaštva BiH zbog ratnog zločina počinjenog na lokalitetu „Tuzlanska kapija“.

U eksploziji granate, ispaljene sa položaja vojske bosanskih Srba na Ozrenu, 25. maja 1995. godine u 20.55 sati na Tuzlanskoj kapiji je ubijena 71 osoba, dok su ranjena 124 građana Tuzle. Prosječna dob ubijenih i ranjenih bila je 23 godine. U to vrijeme osumnjičeni Đukić vršio je dužnost oficira Vojske Republike Srpske.

Inače, general Novak Đukić bio je na dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske do 3. juna 2005. godine, kada su ga smijenili komandant EUFOR-a David Leakey i komandant NATO štaba u Sarajevu Steven Schook.

Đukić je, naime, smatran odgovornim za incident prilikom polaganja martovske generacije regruta Vojske RS, kada su regruti u kasarnama „Mika Bosnić” na Manjači i „Bilećki borci” u Bileći izviždali himnu Bosne i Hercegovine, a intoniranje himne Bože pravde propratili aplauzom. U obraćanju mladim general Đukić je rekao kako je Republika Srpska je izvršila sve svoje obaveze da BiH može da bude primljena u Partnerstvo za mir i da se priključi svjetskim integracionim procesima”, a govor je završio sa željom da žive Republika Srpska i Vojska Republike Srpske, što je naišlo na odobravanje i aplauze prisutnih.

  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG