Dostupni linkovi

Dalje produbljivanje krize


Skupština Republike Srpske
Skupština Republike Srpske

Političke stranke iz Republike Srpske i dalje ne žele da prihvate odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o radu Savjeta ministara BiH i oba doma državnog parlamenta.

Poslanici Narodne skupštine RS-a na posebnoj sjednici, održanoj u utorak 5. novembra, usvojli su zaključke da će do razrješenja krize entitetski parlament biti u stalnom zasjedanju, dok je od Parlamentarne skupštine BiH zatraženo da ne obavlja svoje redovne aktivnosti. Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić:

“Ne može ni Parlament BiH da se ponaša kao da se ništa ne dešava u ovoj zemlji. Naprotiv, dešavaju se vrlo ozbiljne stvari. Jedan entitet od dva ravnopravna entiteta u BiH ima suštinske primjedbe na ovo što se sada dešava. I ne može Parlament BiH da radi po normalnom rasporedu, ili po nekoj ustaljenoj proceduri i sa redovnim sjednicama. Cijenimo da Parlament BiH treba da raspravlja o ovoj problematici i da ne može dalje raditi sa nekom redovnom ili uobičajenom aktivnošću dok se ova situacija ne prevaziđe.”

Od oba doma državnog parlamenta, a posebno predsjedavajućih i njihovih zamjenika, Narodna skupština zatražila je da ne održavaju nove sjednice ovih organa kako bi se dalo dodatno vrijeme za dogovore pravnika iz RS-a i Kancelarije visokog predstavnika, te izbjeglo, kako se kaže u zaključcima, dalje komplikovanje situacije. Azra Hadžiahmetović, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, na misli da bi bilo dobro da se prekinu redovne aktivnosti u državnom parlamentu:

“Prvo, nerazumljivo je da entitetske skupštine diktiraju i doziraju dinamiku rada državnih institucija, državnog parlamenta, jer ja ću vas podsjetiti da svi poslanici državnog parlamenta direktno su izabrani na izborima, a nisu delegirani od entitetskih skupština. Drugo, cijenim da je upravo adresa državnog parlamenta na kome treba raspravljati o nesporazumima do kojih je došlo u posljednjih neokiliko dana.”

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić kaže da je kriza ozbiljna i da se do rješenja može doći jedino kroz dijalog:

“Ne razumijem oko čega toliko dugo pričaju pravni eksperti. Imam osjećaj da se praktično razvlači vrijeme i da se čeka da neko neku odluku donese. To nije dobro, nije dobro dalje komplikovanje, ali ja se nadam da će svima doći pamet u glavu i da će se u narednih dan ili dva neko rješenje postići.”

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Jozo Križanović vjeruje da se posljednjim reakcijama iz RS-a samo produbljuje kriza u Bosni i Hercegovini:

«Sa zaista već neizvjesnim ishodom. Rekao bih da je to jedno smišljeno, ali u svakom slučaju vrlo neodgovorno i rizično ponašanje koje može produbiti krizu.»

Odluke entitetskog parlamenta ne znače produbljavanje krize u BiH, kaže Igor Radojičić:

Parlament nije destruktivan faktor, naprotiv. Parlament je vrlo svjestan potrebe da se iz ove situacije izađe na kvalitetan i konstruktivan način. I najbolje bi bilo da je to dogovor pravnih eksperata na nivou onoga što predstavlja u ovom momentu strahove iz RS-a. Prema tome, naša očekivanja su, prije svega, okrenuta prema ovim daljim razgovorima.»

Republika Srpska je uputila poziv za rješavanje trenutne situacije, sada je vrijeme, prema mišljenju Ivanića, da i međunarodna zajednica kaže šta vidi kao rješenje:

«Ako misle da je rješenje smjena političara, uporno insistiranje i dalje na ovim nametnutim zakonima, onda imaju sve mehanizme da to nametnu i da pokušaju tako da urade. Ja mislim da to ne bi bilo dobro.»

Ako se situacija sa OHR-om ne riješi, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik najavljuje aktiviranje ostavki i ostalih predstavnika svoje stranke i izlazak iz vlasti na državnom nivou:

“Posljedice za funkcionisanje pripadaju isključivo onima koji su pokrenuli ovu akciju. Akciju je pokrenuo OHR, a reakciju su vidjeli od nas. Ta akcija i rekacija će jednog dana dovesti do potpune paralize rada institucija BiH, koju mi nismo htjeli.”

Iako se političari iz RS-a nadaju rješenju, kao krajnji rezultat ne isključuju ni prijevremene izbore.

XS
SM
MD
LG