Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Konferencija o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu


Srebrenica

Na Jahorini je u utorak održana Konferencija o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu. Ponuđeno je 20 projekata vrijednih oko 200 miliona konvertibilnih maraka, a neki su potencijalni investitori već obećali ulaganja.

Oživljavanje Srebrenice i ekonomskog razvoja i vraćanje u život ovog područja je i moralna obaveza zbog onoga što se desilo 1995. godine, poručio je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak otvarajući konferenciju „Mogućnosti ulaganja u Srebrenicu“. Pred oko 150 učesnika, predstavnika obje entitetske vlade i potencijalnih stranih i domaćih investitora, Lajčak je istakao da je međunarodna zajednica spremna pomoći da Srebrenica iskoristi svoje prirodne potencijale:

«Mi želimo da olakšamo, podržimo i promoviramo ovaj proces kako bismo pokrenuli investicije i otvorili nova radna mjesta u ovoj regiji. Cilj današnje konferencije je utvrditi i promovirati konkurentske ekonomske prednosti područja Srebrenice. Naš cilj je pretvoriti ove komparativne prednosti u nova radna mjesta u Srebrenici. Srebrenica je posebna. Ono što se desilo tamo prije 12 godina bilo je užasno - i za opštinu i za zemlju i za čitav svijet. Aktivno učešće najviših predstavnika državnih i entitetskih vlasti u današnjoj konferenciji pokazatelj je jake političke volje da se osiguraju veća ulaganja u Srebrenicu.»

Premijer RS-a Milorad Dodik pozvao je domaće i strane investitore da bez oklijevanja ulažu u Srebrenicu i RS. Dodik je podsjetio da pravosudni organi BiH trebaju i moraju kazniti sve odgovorne za genocid koji se desio u Srebrenici, ali da poslovni ljudi i stanovnici BiH moraju nastaviti sa normalnim životom:

«Pozivam sve da ulažete u Srebrenicu, da ulažete u BiH i u RS. U Srebrenici se desio genocid. Mi podržavamo, naravno, rad pravosudnih institucija da svakog onog ko je učestvovao u tom genocidu procesuira i da bude kažnjen. I to treba da ostavimo sferi pravosuđa, pravde, a mi da se bavimo ovim pitanjima, jer je ovo najbolji mogući način vratiti povjerenje i vratiti život. Danas je Srebrenica dovoljno integrisana zajednica da može da prihvati nove ideje sa dosta želje i volje da to uspije. I ja sam uvjeren da ne samo da ćete imati podršku vladinih institucija nego sigurno i podršku lokalnih organa vlasti. Ovo je za nas važan dan. Ovo je važan dan za Srebrenicu. Radićemo zajedno.»

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nedžad Branković naglasio je da je stvaranje povoljne poslovne klime u BiH zajednički i prioritetni zadatak vlada na svim nivoima vlasti u zemlji. Branković je dodao da je aktuelna situacija u BiH puno bolja nego što se u javnosti prikazuje, kao i da ne postoji opasnost od političke nestabilnosti:

“Vlada Federacije svojim ulaganjem, ulaganjem vlastitog novca želi da potvrdi da je ovo sigurno područje, da je ovo područje u koje smijete uložiti vlastiti kapital, jer Vlada Federacije je uradila integralni program javnih investicija - da u narednih šest do sedam godina investira oko 4 milijarde maraka u razne sektore i to je najkvalitetniji pokazatelj da je ovo sigurno područje i da treba u njega ulagati.»

Građani Srebrenice očekuju da bi se nakon više od decenije od završetka rata i stravičnog stradanja u ovom gradu napokon moglo i trebalo početi sa boljim životom. Svi se nadaju otvaranju novih radnih mjesta, a naročito povratnici i mladi:

“Jahorinska investiciona konferencija za Srebrenicu je još jedna velika šansa i nada da se u Srebrenici pretežno povratnici zaposle u proizvodne pogone, državne institucije i da se otvore i druga radna mjesta. Kod ovakvih projekata treba voditi strogo računa da posao dobiju oni stvarni povratnici, oni koji su ovdje, a ne oni koji dođu iz Federacije, provedu ovdje nekoliko mjeseci, zaposle se i napuste ta radna mjesta.”

“Šanse za mlade sa teritorije Srebrenice jeste da se što više zapošljavaju, da se ulažu ovdje investicije.”

Osim Vlade RS-a koja je obezbijedila sredstva za asfaltiranje lokalnih puteva na području Srebrenice, prvu konkretnu pomoć pružila je susjedna Tuzla. Načelnik Jasmin Imamović kaže:

“Znamo da je Srebrenica veliki problem i da je građanima Srebrenice potrebna pomoć, dakle žrtvama velike tragedija potrebna je pomoć - i to vrlo konkretna pomoć. Mi smo budžetom za ovu godinu predvidjeli iznos od 100.000 maraka. Pošto je u toku izrada budžeta za narednu godinu, ja ću i budžetom za narednu godinu predvidjeti isti iznos novca. Pozivam kolege drugih gradova i općina da učine isto.”

Visoki predstavnik u BiH Mirosalav Lajčak još jednom je podsjetio domaće političare da se hitne ekonomske reforme ne mogu staviti na čekanje dok se ne riješe veće političke nesuglasice u zemlji i dodao kako bi mogući uspješan razvoj Srebrenice mogao biti model razvoja i za druge krajeve BiH.

XS
SM
MD
LG