Dostupni linkovi

Predizborna kampanja organizirana iz pritvora


Croatia -- Retired General and parliament member Branimir Glavas, 17Apr2007
Croatia -- Retired General and parliament member Branimir Glavas, 17Apr2007

Istodobno s nastavljenim suđenjem, kojim ga se tereti za ratne zločine počinjenje u Osijeku 1991. godine, Branimir Glavaš vodi i izbornu kampanju za ulazak u Hrvatski sabor.

Na početku izborne kampanje Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Glavaš se putem video zapisa obratio svojim biračima. Slično kao i prilikom prvog obraćanja, pred početak suđenja, Glavaš se okomio na premijera Ivu Sanadera, nazvavši ga svojim progoniteljem. Obučen u kožnu jaknu, na koju je prikačio hrvatsku zastavu i čin generala Hrvatske vojske, Glavaš je, među ostalim, poručio biračima:

"Bliži se dan izbora za Hrvatski sabor. Ja ću svoju građansku obvezu ispuniti u Sanaderovoj tamnici, ovdje u Zagrebu. Tijelom ću biti izvan naše regije, ali duhom i mišlju s vama, koji će toga dana moći uzeti sudbinu u svoje ruke."

Glavaš je na kraju svog video obraćanja ponovio i poruku što znači glas za Hrvatsku demokratsku zajednicu, stranku iz koje je izbačen prije dvije godine, a što glas za njegov Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje:

"I na kraju želim da znate da je glas za HDSSB i glas za moju slobodu, a glas za HDZ je glas za moju robiju. Tek kada Sanadera i HDZ smijene, hrvatsko pravosuđe imat će priliku da potpuno neovisno provede sudski postupak."

Voditeljica osječkog Centra za mir i nenasilje, Katarina Kruhonja, upozorava pak da nije u pitanju samo Glavaševa predizborna kampanja, već i očit pritisaka na hrvatsko pravosuđe:

"Očito je da Glavaš ujedno koristi i djelovanje te svoje stranke, i to naročito sada, u ovo predizborno vrijeme, za njegov politički pritisak na sudski proces jer je izjavio u njihovoj predizbornoj kampanji da svaki glas za HDSSB je glas za njegovu slobodu."

Katarina Kruhonja također upozorava da Glavaševo obraćanje postavlja i pitanje kako je moguće da osoba lišena slobode nesmetano snima video zapise kojima se u izbornoj kampanji obraća javnosti:

"Iako je zakonski legitimno, paradoks svega je što kandidat za parlamentarne izbore izvrgava ruglu pravosuđe države za koju se kandidira u parlamentarnim izborima. Pitanje je kako će pravosuđe reagirati ili kako je moguće da optuženi Branimir Glavaš, unatoč toga što je u pritvoru, ima takav tretman da može raditi kampanju."

Iako se Glavašu po hrvatskim zakonima, kao ni bilo kom drugom građaninu Hrvatske s pravom glasa, ne može oduzeti pravo da se kandidira, politički analitičar Davor Gjenero također postavlja pitanje kako je u tehničkom smislu moguće da Glavaš, kao pritvorenik i osoba kojoj se sudi, sudjeluje u izbornoj utrci za najviše predstavničko tijelo:

"Ne znam kako je ta situacija tehnički izvodljiva, kako je bilo izvodljivo provesti proceduru reguliranja kandidature gospodina Glavaša sa ovjerom sudskih bilježnika o pristajanju na kandidaturu i slično. To je jedna razina stvari koja nam govori o tome kako ti Sanaderovi kazamati, kako sam kaže, za njega nisu baš nekakav ozbiljan zatvorski sustav koji bi njega tretirao kao i ostale optuženike i pritvorenike."

Što se pak hrvatskog pravosuđa tiče, jedini potez, koji je nakon Glavaševog video snimka povučen, bila je suspenzija šefa osiguranja u Osječkom zatvoru. Nakon drugog pojavljivanja Glavaša u javnosti uslijedila je tek izjava kako je i taj zapis, vjerojatno, snimljen kada i onaj prvi, u Kliničkoj bolnici u Osijeku, u kojoj je Glavaš, kao pritvorenik, proveo nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG