Dostupni linkovi

Miješanje Crkve u politiku


Kardinal Josip Bozanić
Kardinal Josip Bozanić

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić poručio je vjernicima da na predstojećim izborima u Hrvatskoj ne glasaju za one koji blate Domovinski rat, a vojni ordinarij Juraj Jezerinac prozvao SDP da opet nudi “svijet bez Boga”.

Na svetoj misi za hrvatske braitelje Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić pozvao je kršćanske vjernike da na predstojećim izborima u Hrvatskoj podupru onu političku opciju koja podupire vrijednosti Domovinskog rata:

"Stoga danas krsćani u Hrvatskoj ne bi smjeli poduprijeti one političke opcije koje ne postuju te vrijednosti, jer, bez obzira, kakav dojam ostavljale ne rade za dobro čovjeka i hrvatske domovine. "

Teolog i poznati splitski svećenik don Ivan Grubišić :

“To su sve manipulacije sa vrijednostima jer Domovinski rat jest odredjena vrijednost, ali to, sa strane Crkve i sa strane kardinala tako govoriti, mislim da je zaista neprimjereno, najprije neprimjereno da se na žrtvama rata bira taj kome treba dati podršku. Nitko nije poslao u Haag generale, nego još uvijek aktualna vlast. Je li to onda zaoštravanje prema Sanaderu jer SDP nije poslao nikoga?! Ili je to opet jedno netrasnparentno miješanje Crkve u čistu politiku i manipulaciju, to ostaje za nagadjanje.

Feralov urednik i politički analitičar Marinko Čulić kaže da bi se moglo govoriti o “uvjetnoj podršci HDZ-u”:

“Ja mislim da ovih nekoliko izjava govori o umjerenoj i uvjetnoj podršci Crkve HDZ-u. Tu je nareferentnija današnja poruka Hrvatske biskupske konferencije gdje se preporuča vjernicima da ne glasaju za stranke koje su protiv katoličkog vjeronauka, protiv neradne nedjelje, protiv vrijednosti Domovinskog rata itd. Na prvi pogled to je sve okrenuto protiv SDP-a. ali jednim dijelom tu se može prepoznati i HDZ, vezano najprije za neradnu nedjelju pa jednim dijelom i vrijednosti Domovinskog rata. ”

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić odbacuje kritike o “stranačkom svrstavanju Crkve” što se, kaže, vidi i iz današnje poruke Hrvatske biskupske konferencije:

“Mislim da neki krivo shvaćaju demokraciju. Crkva je svakako dijelom ovog društva i mi kao vjernici smo dio ovoga društva. I, kao što se iz današnje biskupske poruke dade isčitati, tu se vidi da biskupi ne staju na stranu nikoje stranke, ali upozoravaju na neka moralna načela kojih bi se trebali voditi pri odabiru pojedinih političkih opcija. I to je pravo Crkve i ona će uvijek isticati moralna načela koja nas trrebaju voditi i u političkom životu. ”

Kolumnist Jutarnjeg lista Darko Pavičić, koji godinama prati vjersku problematiku, zamjera pak Crkvi sto nije u prvi plan istakla životna pitanja već vrijednosti oko kojih se manje-više slažu sve stranke u Hrvatskoj:

“I ono Bozanićevo jučer kad kaže 'nemojte dati glas onome tko je protiv Domovinskog rata'. . . Tko je u Hrvatskoj protiv Domovinskog rata?! Isto kao što ne postoji nijedna stranka koja bi išla ukinuti vjeronauk u školama jer je on definiran ugovorima s Vatikanom i to bi bilo političko samoubojstvo kad bi netko napravio. Crkva dakle daje jednu široku paletu u koju se mogu uklopiti skoro svi stranački programi. I mene zapravo čudi zasto su ostali tako načelni?!.

Don Ivan Grubišić:

”Crkva će ostati vjerna svom načinu djelovanja. To znači, vjernicima će za javnost govoriti da daju prednost programima koji su u skladu sa učenjima Katoličke crkve, a u stvarnosti, opet će biti na strani desno orijentiranih stranaka.”

Feralov kolumnist Marinko Čulić:

“Očito, podrška HDZ-u DA, ali ne bezuvjetna i ne takva da HDZ može shvatiti kako će Crkva, zajedno s njim, u otvorenu borbu s opozicijom. ”

XS
SM
MD
LG