Dostupni linkovi

Pakistan nakon uvodjenja vanrednog stanja


Pakistan dan nakon uvodjenja vanrednog stanja

Između 400 i 500 osoba je uhapšeno u Pakistanu od uvođenja vanrednog stanja u subotu.

Među uhapšenima je i Džaved Hašmi, predsednik stranke bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa koji je u izbeglištvu.
Policija je u Islamabadu uhapsila i bivšeg šefa Unutrašnje obaveštajne službe (ISI) Hameda Gula, kao i oko 200 aktivista
stranke koju predvodi bivša pakistanska premijerka Benazir Buto. U kućnom pritvoru je Imre Kan, jedan od lidera opozicije inače nekadašnja zvezda u kriketu.

Ukinuto je emitovanje privatnih televizijskih stanica u nekoliko gradova u zemlji. Vanredno stanje će trajati koliko je potrebno, ali će vlasti nastojati da bude što kraće, izjavio je u nedelju pakistanski premijer Šaukat Aziz.

"Ove vanredne mere, koje su vremenski ograničene, treba da omoguće efikasno upravljanje. Njihov cilj je da osiguraju izvršavanje vladinih odluka, održe red i zakon, spreče delovanje terorista i harmoniju između različitih delova vlasti – izvršne, zakonodavne i sudske. Mi smo privženi parlamentarnoj formi vladavine, u tom kontekstu i održavanju izbora. Možda će zbog ove situacije biti pomeranja izbora predviđenih za januar, ali odluka o tome nije još doneta", kazao je Aziz.

On je istakao da je predsednik Mušaraf doneo odluku nakon konsultacija sa mnogim političarima, uključujući i opozicione i da se većina složila sa takvom odlukom. Mušaraf je proglasio vanredno stanje uoči odluke Vrhovnog suda o njegovom izboru 6. oktobra u parlamentu za drugi predsednički mandat, u cilju kako je istakao obezbeđivanja "demokratske tranzicije zemlje".

On je uoči izbora obećao da će, ako bude izabran, dati ostavku na mesto šefa armije i položiti zakletvu kao civlini predsednik do 15. novembra.

"Ja lično sa punim ubeđenjem i činjenicama koje su mi na raspolaganju da bi izostanak akcije bilo ravno samoubistvu za Pakistan, a ja ne mogu dozvoliti zemlji da izvrši samoubistvo", kazao je Mušaraf. On je istakao da je nužno očuvanje jedinstva zemlje, ističući da je morao da deluje u situaciji kada sudstvo blokira vladu a militanti ugrožavaju bezbednosti.

Abdul Hamid Dogar je imenovan za novog predsednika Vrhovnog suda umesto Iftihara Čaudrija koji je smenjen zbog protivljenja Mušarafovoj odluci. Osim Čaudrija, odluci o proglašenju vanrednog stanja suprostavile su se i ostale sudije Vrhovnog suda, među njima i Ikram Šeik.

"Ovaj potez je velika zavera a njen jedini cilj je da zadrži njegovu nezakonitu i represivnu kontrolu kao što je to činio i u prošlosti.
Bivša premijerka Benazir Buto koja se nedavno vratila u Pakistan nakon osmogodišnjeg egzila.

"Stvarni razlog za uvođenje vanrednog stanja jeste odluka koju je sud trebalo da donese oko izbora Mušarafa za predsednika. Proglašeno je vanredno stanje samo zato što ta odluka nije bila po volji jednom čoveku", kazala je Buto.

Nazif Šarif, takođe bivši premijer, koji je nedavno vraćen sa aerodroma u Islamabadu u pokušaju da nakon višegodišnjeg egzila uđe u zemlju, pozvao je na svenarodni otpor.

"Vreme je da svi ustanu. Ako propustimo ovu priliku, ona se više nikada neće ukazati. Ne možemo da dozvolimo da se jedan čovek ovako poigrava sa sudbinom zemlje", kazao je Šarif.

Iako je Mušaraf apelovao na međunarodnu zajednicu da razume situaciju u kojoj se nalazi Pakistan, svetski lideri pozvali su zvanični Islamabad na neodložan povratak na ustavnu vladavinu i ocenili da je izjava generala Perveza Mušarafa o proglašenju vanrednog stanja loš potez za demokratski proces u toj zemlji. Ipak, dve najveće azijske zemlje su u prvim reagovanjima pokazale uzdržanost. Jedna od najbližih saveznica Kina je izrazila uverenje da je Pakistan sposoban da reši probleme, dok je dugogodišnji rival Indija samo izrazila "žaljenje" što su Pakistan zadesila "teška vremena". SAD i Velika Britanija su kritikovale Mušarafovu odluku da uvede vanredno stanje, a državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs ponovila je u nedelju da Vašington "ne podržava vanustavne mere koje Pakistan udaljavaju od puta ka demokratiji i civilnoj vladavini".

Ona je saopštila da će Vašingon preispitati dosadašnju finansijsku pomoć Pakistanu, ali da želi da nastavi saradnju sa njim u borbi protiv terorizma. Rajsova je novinarima u Jerusalimu rekla da se ona izjasnila protiv vanrednog stanja u dva telefonska rzagovora sa Mušarafom u sredu, 31. oktobra. Ona je pozvala pakistanskog predsednika da raspiše izbore.Upitana da li žali zbog toga što su SAD imale veliko poverenje u Mušarafa kao pakistanskog lidera, ona je odhgovorila da "SAD nikada nisu sve svoje akcije stavile na Mussarafa".

Pakistan je ključni saveznik SAD u borbi protiv međunarodnog terorizma i od 2001. dobio je oko 10 milijardi američke pomoći.


XS
SM
MD
LG