Dostupni linkovi

Dolje Vlada, živjela blokada


Sarajevo, zgrada institucija BiH
Sarajevo, zgrada institucija BiH

Nakon ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, kompletno Vijeće ministara je u tehničkom mandatu. Kakve su posljedice takvog razvoja političke situacije u vrhu države?

Bez obzira da li će Vijeće ministara BiH u narednom periodu biti u tehničkom mandatu ili ne, državna vlada mora nastaviti sa radom u punom kapacitetu, smatra ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić. Mjere visokog predstavnika zbog kojih je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić podnio ostavku nisu bile adresirane na njega lično jer loši rezultati rada su odraz političke klime u zemlji, a ne loših odnosa u samom Vijeću ministara, dodaje Ljubić:

«Vijeće ministara, s obzirom na zadaće koje su pred Bosnom i Hercegovinom, treba nastaviti raditi u punom kapacitetu, jer jednostavno mi nemamo pravo čekati. Izražavam žaljenje što je predsjedavajući Špirić reagirao ostavkom na mjere koje sigurno nisu bilie adresirane osobno na njega. Kao član Vijeća ministara mogu posvjedočiti da je gospodin Špirić osobno ulagao ogroman napor da unaprijedi rad Vijeća ministara, čime želim jasno reći, dakle, da razlog ovih rezultata kakvi jesu u Vijeću i u Parlamentu nisu prozvod odnosa u Vijeću, niti u Parlamentu, već ukupnih političkih odnosa u BiH. Znači, dok se to ne promijeni, nikakvo novo vijeće, nikakvi novi izbori neće ništa novoga donijeti.»

Poslanik u Parlamentu BiH Drago Kalabić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata kaže kako su ostavke članova stranke na različitim državnim funkcijama najavljene nakon posljednjih odluka Miroslava Lajčaka. To je demokratsko pravo svakog pojedinca unutar stranke i to bi trebalo doprinijeti rješavanju, a ne produbljavanju krize u zemlji, naglašava Kalabić:

«Što se tiče Parlamenta, poslanici SNSD-a jasno kazali da mi ćemo raditi svoj posao za ono što smo izabrani kao poslanici, kao odgovorni ljudi i tu se apsolutno ništa neće promijeniti. To da se ostavkom i odlaskom Vijeća ministara u tehnički mandat stvari komplikuju, to je sasvim logično. Ne možete govoriti o normalnoj situaciji ako imate ostavku Vijeća ministara, da će to sve biti sasvim normalno. Nažalost, mi imamo ovdje situaciju da su u Parlamentu poslanici karikature vlasti i opozicije, da van Parlamenta se donose odluke. Parlament i, to je jasno i gospodin Špirić rekao, Vijeće ministara postali su taoci - kompletan Parlament je postao talac odluka cenatara moći van tog parlamenta. I ti cenatri moći valjda znaju šta rade i treba da odgovore javnosti kud ovo sve vodi.»

U Asocijaciji za postdiplomske studije u Sarajevu ističu kako je podnošenje ostavki nakon Lajčakovih odluka otvorena provokacija međunarodne zajednice. Tatjana Ljubić:

«Na taj način se međunarodna zajednica izaziva da maksimalistički implementira nedavno donesene mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, zbog kojih je Špirić i podnio ostavku. Jednostavnije rečeno, kroz ostavku se provocira visoki predstavnik na korištenje ovlasti, što bi sigurno produbilo trenutnu krizu bh. društva. Postavlja se pitanje kapaciteta vlade u tehničkom mandatu da potpisuje sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i implementira obaveze Evropske unije. Ovim se dugoročno ugrožava ekonomska i politička stabilnost zemlje i provocira međunarodna izolacija.»

Profesor sarajevskog univerziteta Mirko Pejanović ne vidi razlog zaoštravanju situacije u zemlji ukoliko neko, smtrajući se odgovornim za nefunkcionisanje vlasti, podnese ostavku:

«Ako rezultata te vlasti nema, pa demokratski je podnijeti ostavke. I to je nešto što demokratski svijet poznaje. Ja moram reći da su neke teze u novije vrijeme zamijenjene. Radi se najprije o tome da koaliciona skupina političkih stranaka u BiH - to je šest stranaka plus jedna, Radom za boljitak - ovu godinu dana nije uspjela pokazati mogućnost izgradnje konsenzusa, donošenja zakona i funkcionisanja vlasti. I negdje je moralo početi - i moglo je i ranije početi. Ako ne funkcioniše koalicija, onda idu ostavke, ide se sve do fromiranja nove koalicije ili do novih izbora. To je sasvim jedan demokratski put.»

Iz Liberalno - demokratske stranke BiH podsjećaju kako su posljednji Lajčakovi potezi samo jasno pokazali sve aspekte krize u kojoj se zemlja nalazi od posljednjih opštih izbora, suočena sa brojnim blokadama koje su zaustavile normalan život u zemlji. U svom saopštenju upućenom građanima BiH stoga poručuju: «Dolje Vlada, živjela blokada!»

XS
SM
MD
LG