Dostupni linkovi

Krivokapić samostalni kandidat za predsjednika


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić ovih dana priprema teren za samostalnu kandidaturu na crnogorskim predsjedničkim izborima.

Jedan od ciljeva višednevne posjete Moskvi i Vašingtonu Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine i lidera Socijaldemokratske partije, prema pisanju podgoričkih „Vijesti“, je da provjeri da li ima političku podršku ta dva centra za kandidaturu na crnogorskim predsjedničkim izborima. U Socijaldemokratskoj partiji je našem radiju indirektno potvrđeno da se ta mogućnost zaista razmatra. Ivan Brajović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije:

„Na svim izborima za svaku partiju je prva opcija samostalni nastup, a kada su predsjednički izbori u pitanju onda je prirodno da se kada se razmišlja o kandidatu pođe od predsjednika svoje partije. Ipak moram reći da smo na Predsjedništvu imali samo prvu razmjenu mišljenja i nikakve preciznije razgovore nijesmo vodili niti u partiji niti sa našim koalicionim partnarom. Konačnu odluku o našem kandidatu ili o podršci zajedničkom kandidatu donijeće poslije detaljnih rasprava i analiza Glavni odbor Socijaldemokratske partije svakako u pravo vrijeme“.

Podsjetimo. Socijaldemokrate su u više navrata poručile većem kaolicionom partneru da na predsjedničkim izborima koji bi trebalo da budu održani početkom sljedeće godine ne bi podržali aktuelnog predsjednika Filipa Vujanovića. Direktor Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić kaže da ne vidi ništa loše u ideji da i Socijaldemokratska partija ima svog kandidata na predsjedničkim izborima:

„Što se tiče Demokratske partije socijalista mi smo apsolutno spremni da izađemo na predsjedničke izbore sa svojim kandidatom i njegov reiting ni u kom slučaju ne bi ugrozila činjenica da i SDP ima svog kandidata“.

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je u izjavi za današnju podgoričku „Republiku“ takođe kazao da nije tragedija ukoliko se dvije vladajuće partije ne dogovore oko zajedničkog kandidata. „Mi pretendujemo da naš kandidat bude predsjednik, što se dešavalo svaki put. Ponudićemo čovjeka za kojeg smo sigurni da će biti bolji od ostalih“, kazao je Đukanović. U opoziciji sumnjaju da će vladajuća koalicija na izbore izaći sa dva predsjednička kandidata. Visoki funkcioner Narodne stranke Dragan Šoć:

„Ne vjerujem u to. Ako se to ipak desi biće to zanimljivi predsjednički izbori u Crnoj Gori“.

Ni lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević tu mogućnost neprepoznaje kao vjerovatnu, ali dodaje da Ranko Kriokapić možda nije loše rješenje za zajedničkog kandidata vladajuće koalicije:

„Gospodin Ranko Krivokapić je zaista ozbiljan kandidat i jedan od državnika koji su direktno doprinijeli obnovi crnogorske nezavisnosti, čak možda i više nego sam Đukanvoić, imajući u vidu jedan težan rad koji je gospodin Krivokapić uložio svih ovih godina da ubijedi gospodina Đukanovića da promijeni svoju politiku od velikosrpskog nacionalizma ka obnavljanju crnogorske državnosti i ako neće gospodin Đukanović i gospodin Marović da se kandiduju ja mislim da je ustvari gospodin Krivokapić jači kandidat za zajedničkog kandidata DPS-a i SDP-a od aktuelnog predsjednika“.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG