Dostupni linkovi

Zbog nesmotrene izjave smanjene šanse Hillary Clinton


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Glavna tema na američkim TV mrežema jeste gaf koji je počinila senatorica Hillary Clinton na debati predsjedničkih kandidata Demokratske stranke. Analitičari prognoziraju da je time za cijelih 30 procenata smanjila svoje šanse za ulazak u Bijelu kuću, a njen izborni štab traži "glavu" voditelja debate Tima Russerta, kojeg se optužuje da je bio pristran.

Utrka za Bijelu kuću, koja je mnogima do sada izgledala više kao usputni mimohod Hillary Clinton nego kao demokratski proces, postala je nešto malo neizvjesnijom nakon debate demokratskih predsjedničkih kandidata, kada je bivša prva dama napravila težak gaf "skočivši sama sebi u usta".

Za vrijeme debate se, naime, postavilo pitanje vezano uz inicijativu Eliotta Spitzera, liberalnog demokratskog guvernera države New York, prema kojoj bi vozačke dozvole mogli dobiti i ilegalni imigranti od kojih veliki broj živi u tradicionalno kozmpolitskom New Yorku. Tokom debate je Hillary Clinton prvo rekla da podržava tu inicijativu - što je stav koji godi ljevičarskoj bazi čiji simpatizeri čine glavno biračko tijelo na preliminarnim izborima. Nedugo zatim, Clintonova je kazala kako inicijativu ne podržava, priklanjajući se tako umjerenim i stranački neopredijeljenim biračima koje namjerava pridobivati kada osvoji stranačku nominaciju.

Nesmotrenost promjene iskaza iskoristili su protukandidati - Barack Obama i John Edwards, primjetivši kako je njihova glavna konkurentica i stranačke utrke počinila težak autogol. Apsolutnu favoritkinju sih dosadašnjih nastupa njih su dvojica optužili za nedostatak odlučnosti, za prevrtljivost mišljenja. Poentirali su riječima da je riječ o predsjednici kojoj će jeftini dnevnopolitički interes biti važniji od političkih i ideoloških načela.

Izborni tim i donatori zabrinuti

Gotovo svi američki mediji i komentatori se slažu kako je ovaj nastup predstavljao najgoru epizodu predsjedničke kampanje Hillary Clinton. Tim prije što dolazi u nezgodan trenutak, dva mjeseca prije stranačkih konvencija u Iowi gdje se između nje, Obame i Edwardsa vodi "mrtva trka", odnosno gdje Hillary ne prednjači nad ostalima, kao što je to slučaj na nivou cijelih Sjedinjenih Država.

Izborni tim bivše prve dame je zabrinut, baš kao i vodeći donatori. Njihov je bijes, medjutim, usmjeren prevashodno na voditelja debate Tima Russerta, koji je optužen da je bio "pristran" odnosno dozvolio suparnicima da bukvalno raščerupaju bivšu First lady. Optimističniji članovi Hillarinog tima se nadaju da kampanja može obrnuti cijeli slučaj, odnosno da bi napad muških protukandidata mogao pomoći senatorici da pojačano izazove simpatije ženskih birača - upravo onih kod kojih ona i uživa najveću podršku. Američki komentatori ne dijele taj optimizam. Newton Gingrich, bivši republikanski predsjednik Zastupničkog doma, izjavio je kako su nakon debate šanse Hillary Clinton da uđe u Bijelu kuću pale s 80 na 50 posto.

XS
SM
MD
LG