Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gdje su vaši nosevi gospodo?


Nenad Pejić

Jedan se nasilnik nakon tuče u kavani pred sudijom branio pravom da "u slobodnoj zemlji može da mlati rukama u svim pravcima, koliko ga volja”. Sudija mu je odgovorio da "slobodu dotičnog da maše rukama ograničava položaj nosa njegovog sugradjanina!!”

Stariji će se sjetiti jedne bizarne priče iz predratnog Sarajeva kada je tadašnji drugi čovjek SDS-a, Velibor Ostojić, pretučen pa je pozvao novinare da da izjavu. Sa masnicama na licu govorio je o tome kako je pretučen zato što je Srbin. Digla se odmah galama, porasle su medjuetničke tenzije, Velibor je postao srpski heroj – i stvar se stišala jer su stizale nove vijesti i nove etničke tenzije. Danas svi već znaju da je Ostojića pretukao ljubomorni muž neke druge žene.

Prijetnje, neodgovorne izjave, gluposti i ostale ludorije su odavno već postale tradicija u mnogim državama bivše Jugoslavije ali prednjače u Bosni i Hercegivini. Neodgovorne izjave najčešće ni jednog jedinog trenutka ne vode računa o posljedicama dok davaoci dobijaju tapšanja u nekoj od jednonacionalnih kavana ili nekom od jednonacionalnih tiskovina, a neke takve izjave imaju duži politički život od onih koju su ih dali. "Pravna država stiže u ponedjeljak!"; "Muslimani će nestati kao narod!", "Ma, prijepodne bih, a popodne ne bih"; "Izgradićemo još ljepši i stariji Dubrovnik" i tako dalje.

Reis Mustafa Cerić kaže jučer u Sjedinjenim Američkim Državama, u Detroitu: "Mi imamo pravo na svoju državu, a Zapad nam zbog naše prošlosti ne može davati moralne lekcije." Još kaže da čvrsto "vjeruje da će doći vrijeme kad će i kod nas vrijediti pravilo jedan čovjek - jedan glas." Logična posljedica - stići će reakcija od hrvatske i srpske strane da je to još jedan dokaz kako Bošnjaci žele nadglasati druga dva naroda. U multietničkoj državi zalaganje za sistem u kojem dominira sistem "jedan čovjek - jedan glas" je - neodgovorno.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica najprije izjavljuje da je očuvanje RS "nacionalni interes Srbije", a na tu politički potpuno neprihvatljivu izjavu odgovara na još neprihvatljiviji način član Predsjedništva Željko Komšić porukom Koštunici da "prste drži dalje od BiH jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu".

Hrvatska ima pravo da gradi most i spaja svoje dvije obale – kaže član predsjedništva Nebojša Radmanović, a njegov kolega Komšić kaže da će BiH tužiti Republiku Hrvatsku zbog mosta koji gradi u blizini Neuma!! Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, kaže da bi „nekima u Beogradu odgovaralo da stvore dvije paralelne krize kako bi sebi ojačali položaj u pregovorima o Kosovu". Silajdžić ćuti o svojoj odgovornosti za jednu od te dvije krize, a Radmanoviću i Komšiću ne pada na pamet da pokušaju doći do neke zajedničke izjave. Šta bi tek bilo da ih u predsjedništvu sjedi više od - trojice.

Premijer RS, Milorad Dodik ocjenjuje rad visokog predstavnika "diktatorskim" i najavaljuje povlačenje sa funkcije ako Lajčak ne promijeni odluku ali nije rekao kada. Jovo Vukeljić, predsjednik Ravnogorskog pokreta Otadžbine Srpske, Srbije, Crne Gore i dijaspore, kaže da mu kao „čovjeku i Srbinu" nije do rata. Ali, "mi smo i nakon rata upozoravali da ovako kreirana BiH ne može opstati! Sad nam i političari, time što rade i govore, idu naruku. Hvala im." - raduje se Vukeljić. Prvi čovjek "Zelenih beretki", Muhamed Švrakić ide istom linijom: "Uvijek smo spremni braniti svoj narod!" Mehmed Šišić, prvi čovjek demobilisanih boraca Armije BiH, kaže da "Republika Srpska vodi psihološki rat protiv BiH" i dodaje: "Ako se Republika Srpska pokuša otcijepiti od BiH, demobilisani pripadnici Armije će se sami mobilisati. Spremni smo za novi rat u svakom pogledu", veli Šišić. Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije RS, kaže: "Maske su konačno pale. Visoki predstavnik pao je pod uticaj islamskog faktora u BiH i na brzu ruku povukao potez, koji je osnažen iz lokalnih centara moći i međunarodne zajednice".

Lagano se, dakle, stvaraju uvjeti da BiH eksplodira ako to nekome zatreba. Čak i zapovjednik evropskih vojnih snaga u BiH, kontradmiral Hans Jochen VVitthauer, kaže da u BiH "miriše rat" i "umiruje" gradjane izjavom da će mirovne snage intervenirati u slučaju rata.

I dok predstavnici bosanskohercegovačkih naroda "brane" interese tih naroda - berze u Sarajevu i Banjaluci padaju sa dvocifrenim procentima. Ponekad i do 19%!! Dok nas oni "brane" razni organi otkrivaju da u BiH postoji 35.000 tona municije, da se problem može riješiti i da postoji novac, ali da gospoda nemaju vremena da se dogovore o Zakonu o državnoj imovini koji bi omogućio uništavanje te silne municije. Jedan drugi izvještaj kaže da se u štalama i pod jastucima oko 500 tisuća komada raznog oružja, a sudeći po gornjim izjavama neki ih podmazuju redovno. Svi koji mogu iz BiH odlaze, trudnice u mnogim kantonima ostaju bez nadoknade za vrijeme porodiljskog odsustva, 35% djece od dvije do 14 godina starosti je izloženo psihičkom ili fizičkom kažnjavanju od strane majke, neuposlenost je gotovo 30% itd.

Medjunarodna krizna grupa je ovog listopada ocijenila da se u samo 9 zemalja svijeta politička situacija pogoršava. Evo tog spiska: Bosna i Hercegovina, Iran, Myanmar/Burma, Nepal, Pakistan, Somalia, Somaliland (Somalia), Sri Lanka, Sudan.

Čitao sam negdje neku anegdotu da je neki nasilnik izašao pred sud u Americi radi tuče u kavani i branio se tako što "u slobodnoj zemlji može da mlati rukama u svim pravcima, koliko ga volja”. Sudija mu je priznao da u odbrani ima elemenata istine, uz izuzetak – "slobodu dotičnog da maše rukama ograničava položaj nosa njegovog sugradjanina!!”

Koliko su vaši nosevi, gospodo, daleko od onoga što maše rukama?

  • 16x9 Image

    Nenad Pejić

    Od rujna mjeseca 1993. je zaposlen na Radiju Slobodna Evropa. Osnivač je redakcije na južnoslavenskim jezicima, koja je sadržavala programe na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, kao i regionalni program. Godine 2002. kao prvi neamerikanac imenovan je za zamjenika direktora Radija Slobodna Evropa, 2013. na mjesto glavnog i odgovornog urednika RFE/RL a u februaru 2014. i za kopredsjednika kompanije.

XS
SM
MD
LG