Dostupni linkovi

Prvo saslušanje u istoriji parlamentarizma


Montenegro – The view of the central part of Podgorica, 17May1999
Montenegro – The view of the central part of Podgorica, 17May1999

Prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma, u četvrtak je održano kontrolno saslusanje direktora policije povodom istrage za nekoliko kontroverznih slučajeva. Njega su saslušavali članovi skupštinskog Odbora za sigurnost i odbranu.

Direktor Uprave crnogorske policije Veselin Veljović, koji je nekoliko časova odgovarao na pitanja skupštinskog Odbora za bezbijednost i odbranu, nakon sjednice nije želio da odgovara na novinarska pitanja na novom kontrolnom saslušanju u parlamentu.

Na inicijativu Socijaldemokratske partije Veljović je odgovarao na pitanja vezana za napad na književnika Jevrema Brkovića i ubistvo njegovog pratioca Srđana Vojičića, kao i o istrazi u vezi napada na direktora dnevnog lista „Vijesti“ Željka Ivanovića. Ivanovića su nepoznate osobe pretukle šipkama pod okriljem noći početkom septembra, što je uredništvo „Vijesti“ ocijenilo brutalnim pokušajem zastrašivanja urednika i novinara tog lista od strane tajkuna bliskih vladajućim krugovima. Iako je policija uhapsila dvije osobe koje su, kako je saopšteno, priznale da su napale Ivanovića, uredništvo „Vijesti“ ne vjeruje u tu verziju. Tokom kontrolnog saslušanja Veselin Veljović je takođe rekao da je taj slučaj policijski riješen i da su osumnjičeni predati tužilaštvu. Veljović je rekao da je istraga u toku u vezi slučaja napada na Jevrema Brkovića i ubistva njegovog pratioca Srđana Vojičića. Nakon prvog kontrolnog saslušanja predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Kujović kao i drugi članovi vladajuće koalicije su saopštili da je ostvarena svrha tog saslušanja:

„Prvo, što smo kao članovi Odbora pokazali da znamo da je potrebno vršiti demokratski prtisak od strane i iz ovog parlamenta na nadležne državne organe koji vode računa o zaštiti ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori i o bezbijednosti svih građana Crne Gore“.

Tokom prvog saslušanja direktora policije se pokazalo da su ingerencije skupštinskog Odbora ograničene, rekao je član Odbora iz Socijaldemokratske partije Borislav Banović:

„Da vršimo kontrolu zakonitosti i efikasnosti rada državnih organa, ne da mi sprovodimo istragu i da mi utvrđujemo istinu bilo u pogledu počinioca, motiva i svega ostalog, nego upravo ovo drugo da vršimo kontrolni i demokratski nadzor i da vršimo demokratski pritisak i ohrabrenje institucija koje su nadležne da rade“.

Na drugoj strani, članovi Odbora iz opozicije nijesu zadovoljni odgovorima direktora policije. Opozicija je ocijenila da se radi o selektivnim i nepotpunim odgovorima. Zato je opozicija inicirala da se kontrolno saslušanje prekine, čime bi se dala šansa policiji da provjeri još jedan broj informacija i okolnosti u slučajevima koje istražuje, a da se zatim nastavak kontrolnog saslušanja obavi za dva mjeseca. Član Odbora iz Srpske Liste Dobrilo Dedeić je najavio da njegova politička grupacija neće tražiti ostavku Veljovića:

„Nećemo tražiti ostavku gospodina Veljovića. Sačekaćemo da vidimo kako će se Uprava policije odnijeti prema podacima koje smo joj dostavili u odnosu na svjedočenje Jevrema Brkovića pred dijelom članova Odbora za bezbijednost, odnosno oko načina i da li će uopšte Uprava policije procesuirati određene stvari prema tužilaštvu“.

Ni Pokret za promjene nije zadovoljan dosadašnjim tokom prvog kontrolnog saslušanja direktora policije. Potpredsjednik Odbora Goran Batrićević:

„Paradoksalno je da određen broj informacija smo čak mi dali Upravi policije i na osnovu toga smo se dogovorili da oni ispitaju dalje, posebno u slučaju Brković – Vojičić određene detalje, a da onda nastavimo dalje sjednicu. Kada je slučaj Brković – Vojičić u pitanju tu se stalno vrtimo u istom krugu i imam utisak da policija nema dovoljno kapaciteta da napravi taj ključni iskorak i da riješi taj slučaj, a rješavanje tog slučaja i slučaj Jovanović bilo bi jako značajno da dalju demokratizaciju u našoj zemlji."

XS
SM
MD
LG