Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nemačka će da sačeka završetak pregovora


Kosovo, mapa

Nemačka je opredeljena da sačeka kraj pregovaračkog procesa pre nego što donese jasan stav o statusu Kosova, rekao je u četvrtak u Prištini politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Volker Stancel (Stanzel).

Stanzer je kazao da su napisi u medijima da je Nemačka navodno odlučila da prizna nezavisnost Kosova neutemeljene spekulacije, jer, kako je rekao, da je tako on ne bi imao potrebe da bude u Prištini. Samo ako pregovarački proces koji vodi “trojka” ne bude uspeo u pronalaženju rešenja do 10. decembra, onda treba da se misli kako da se dalje deluje, rekao je Stancel.

"Ako razgovori do 10. decembra ne mogu ni na koji način da pronađu kompormisno rešenje prihvatljivo za obe strane, onda treba razmišljati kako da se deluje posle ovog datuma", rekao je nemački diplomata.

On nije želeo da komentarise ni navodni predlog predstavnika Evropske unije u “trojki” Kontakt-grupe Volfanga Išingera o uređivanju odnosa između Kosova i Srbije na osnovu nekadašnjeg modela dve Nemačke.

Kosovski zvaničnci su rekli da očekuju da Nemačka kao i EU igra značajnu ulogu u procesu statusa posle 10. decembra. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je nemačkom diplomati preneo poziciju kosovske strane da će se Kosovo posle 10. decembra kretati prema nezavisnosti:

”Mi smo opredeljeni da vrlo malo dana budu dani konsultacija da bi se donela odluka. Mislim da će Parlament Kosova doneti odluku, mi smo u partnerstvu sa svih zemljama koje podržavaju i koje su podržavaleovaj proces i kretanje Kosova prema nezavisnosti, što ćemo ostvariti.“

Sa nemačkim diplomatom odvojene susrete su imali i premijer Kosova Agim Čeku, lider opozicione Demokratske partije Kosova, Hašim Tači i lider SLKM Oliver Ivanović. Tači je rekao da je uveren da će se nezavisno Kosovo postepeno priznati značajne svetske i evropske države:

"Mi ne treba da očekujemo čudo da sve zemlje Evropske unije odmah priznaju nezavisnost Kosova, ali verujemo da će sve države Kontakt- grupe, sem Rusije, priznati nezavisnost Kosova. Mi očekujemo usaglašeni stav Vašingtona i Brisela o statusu Kosova."

Političke partije i institucije Kosova stalno su isticale da je posle Vašingtona uloga Nemačke izuzetno značajna u procesu statusa Kosova, posebno imajući u vidu stavove Francuske i Velike Britanije upodršci nadgledanoj nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG