Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Špirić podnio ostavku - produbljuje se politička kriza?


Nikola Špirić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je Predsjedništvu BiH ponudio ostavku na ovu dužnost. Hoće li Špirićeva ostavka pomoći rješenju političke krize ili doprinijeti njenom produbljivanju?

Pojašnjavajući razloge podnošenja ostavke, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić naglasio je kako je to njegov doprinos smirivanju trenutne političke krize u državi u kojoj odluke 12 godina poslije rata donosi međunarodna zajednica, a ne institucije države. Špirić je ocijenio da BiH još uvijek nije suverena zemlja, te da zbog toga ne želi učestvovati u vlasti ukoliko nema jasnu podršku javnosti i institucija BiH:

«Ja mislim da je ovo jedini način da skrenemo pažnju na ozbiljnost situacije u BiH. Još jednom vas pozivam na pojačanu dozu državnog patriotizma. Ovo je naša zemlja. Mi rezervne nemamo. Bojim se da BiH ne plati cijenu i regionalnih potkusurivanja. Nažalost, i lideri u BiH nisu posvećeni zemlji, nego međunarodnoj zajednici - i to su dva suprotna kolosijeka. Ne znam zašto to čine, zašto nema više brige o zemlji. Ja na ovaj način prihvatam odgovornost za ono što mogu da prihvatim i predlažem ujedno i rješenje. Ako je BiH 12 godina poslije Dejtona u prilici da treba podrška visokom predstavniku, onda je ona u tragičnoj situaciji. A to nam kaže međunarodna zajednica da je zabrinuta. A kad kažem ja da sam zabrinut, onda vi gatate zašto sam ja zabrinut. Dakle, ovo nije proces vođenja Bosne, nego navođenja - samo ne znam gdje ide.»

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić smatra da će Špirićeva ostavka produbiti krizu u BiH, ali da bi mogla biti i podsticaj da se stvari počnu rješavati u zemlji:

„Vjerovatno će ovo produbiti krizu. Međutim, ja mislim da se zaista treba učiniti sve da se nađe rješenje i da je sad - kad su svi već dobili podrške od onih institucija kojima su se obraćali - krajnje, ali zaista krajnje vrijeme da se pristupi razumno i racionalno cijeloj ovoj situaciji, i da se, umjesto ličnih sujeta i ne znam ni ja čega sve ne, dođe u situaciju da se traže racionalna rješenja“

Visoki funkcioner Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović također kaže kako bi posljednje odluke Vijeća za implementaciju mira, pa i Špirićeva ostavka kao posljedica tih odluka mogle biti dobra lekcija za sve:

„Iz ovog i iz kompletne ove situacije svi mogu izvući pouku, kako oni koji su oštro reagovali na odluke visokog predstavnika, tako i Ured visokog predstavnika “

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut ističe da kriza u BiH traje već dosta dugo, praktično od samog početka ovog saziva Vijeća ministara, te su posljednje Lajčakove odluke samo pokazale koliko je, ustvari, ta kriza duboka:

„Pokušaj visokog predstavnika da izmjenama u procedurama rada Vijeća ministara učini Vijeće ministara još efikasnijim samo je pokazalo svu dubinu krize u BiH. Po mom mišljenju, ono je nije izazvalo, ono je samo pokazalo koja je dubina krize i kakvi su politički odnosi u samoj BiH.“

Profesor sarajevskog univerziteta Šaćir Filandra vjeruje kako politička situacija u BiH još neko vrijeme neće biti sasvim jasna i čista, te da dio odgovornosti za stanje u zemlji snosi i međunarodna zajednica:

„Neće se u bitnome promijeniti, ali će se sistemom toplo - hladno narednih mjeseci kriza razvlačiti dobivajući na vremenu. Sasvim je očito da međunarodna zajednica u BiH ne radi svoj posao onako kako ima mandat, da je cijelu stvar upustila, zapravo, zadnjih godinu, dvije dana. Kad se u jednom trenutku vidi da se stvari kreću u nekom neželjenom pravcu, onda se reaguje drastično i radikalnim mjerama.“

Kao jedan od razloga za ostavku Špirić je naveo da je BiH još uvijek poligon za procese koji se vode izvan nje. Slično ocjenjuje i profesor Filandra:

«Razvlačenje krize je s jedne strane uvjetovano neriješenošću kosovskog pitanja, bez obzira da li mi to priznavali ili ne, s obzirom da se radi o jedinstvenom srpskom pitanju - ono se tako postavlja i tako se diktira i artikulira. S druge strane, imate promjene političke vlasti u Hrvatskoj i imate jedno unutarbošnjačko prestrojavanje oko određivanja narednog političkog lidera.»

XS
SM
MD
LG