Dostupni linkovi

Američki inspektori u Pyongyangu


Satelitski snimak nuklearnog kompleksa Yongbyon, 100 km od Pyongyanga u Sjevernoj Koreji
Satelitski snimak nuklearnog kompleksa Yongbyon, 100 km od Pyongyanga u Sjevernoj Koreji

Tim američkih inspektora koji će nadgledati razmontiranje nuklearnih postrojenja Sjeverne Koreje stigao je u Pyongyang. Isključivanje najvećeg reaktora Yongbyon trebalo bi početi idućeg tjedna.

Po svemu sudeći, Sjeverna Koreja će se pridržavati dogovora o nuklearnom razoružanju iako je usprkos prosvjedima Zapada, ali i svojih susjeda radila na razvoju nuklearnog oružja još od 50 tih godina prošloga stoljeća. Do kraja godine Pjongjang bi trebao u potpunosti zatvoriti reaktor u Yongbyonu snage 5 MW i postrojenja za obogaćivanje plutonija.

U zamjenu za napuštanje spornog nuklearnog programa, Sjeverna Koreja dobiva milijun tona nafte ili humanitarnu pomoć u vrijednosti od oko 300 milijuna dolara. Dio potrebne nafte i hrane je već stigao, sve ostalo što je dogovoreno trebalo bi biti na raspolaganju građanima kada vlasti prekinu sve nuklearne aktivnosti i ispune ostale uvjete, medju kojima je kompletna prezentacija dokumentacije o količini postojećeg plutonija u zemlji.

Devet američkih inspektora već je na terenu i kako ističe državni podtajnik Cristopher Hill, Washington jest zadovoljan početnim koracima, ali upozorava da predstoji još dosta posla.

"Potrebno je napustiti proizvodnju plutonija koji se može koristi u razvoju atomskog oružja, potrebno je razmontirati sva postrojenja. To je ono što nas čeka i rekao bih da je to prilično dug put kojega treba proći", upozorava Hill.

Analitičari ističu da nije čudo što se Pyongyang pridržava dogovora iz siječnja ove godine. Zemlji prijeti glad jer su ovogodišnje poplave uništile usjeve, a zalihe hrane su došle do dna, pa se strahuje od ponavljanja situacije kakva je bila krajem devedesetih kada je od gladi u Sjevernoj Koreji umrlo više od dva milijuna ljudi.

XS
SM
MD
LG