Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radiću suditi i za druge zločine


Miroslav Radić

Hrvatske vlasti najavljuju da će se bivšem kapetanu JNA Miroslavu Radiću suditi za druga kaznena djela počinjena prigodom napada na Vukovar 1991. godine u Hrvatskoj, ili – prema sporazumu o suradnji tužiteljstava – u Srbiji.

Hrvatska politika i javnost ogorčeni su zbog toga što se tužiteljstvo Haškog tribunala nije žalilo na oslobađajuću presudu Miroslavu Radiću u postupku za ubojstvo 261 hrvatskog ranjenika i ratnog zarobljenika na Ovčari pored Vukovara studenog 1991. godine. Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je da će se Radiću suditi u Hrvatskoj za ostale ratne zločine počinjene tijekom opsade i nakon pada Vukovara, među ostalim za ubojstvo hrvatskog ratnog zarobljenika Đure Begovića:

„Tim više očekujem da hrvatsko državno odvjetništvo, a i sud, dakle pravosuđe u Hrvatskoj, počne procesuirati Radića, u odsutnosti. Dakle, ukoliko neće Hag, hoće Hrvatska. To vrlo jasno i odlučno tražim, bez miješanja u pravosudne organe.“

Nekadašnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, publicist Ivan Zvonimir Čičak, kaže kako je Radić kao 29-godišnji kapetan JNA bio tek 24 sata u samom zauzetom Vukovaru, a ostalo vrijeme na frontu, a da se u postupku u Hagu nije mogla dokazati njegova veza sa zločinom na Ovčari:

„Radić je tad bio kapetan JNA. On je cijelo vrijeme ratnih operacija bio na bojištu. Odmah nakon završene operacije Vukovar on je istupio iz JNA, zgađen onim što se događalo u Vukovaru, uz izjavu da nakon ovoga više nitko ne može biti mirne savjesti i da nakon onoga što je vidio u Vukovaru više ne može biti u JNA.“

Moguće je suđenje Radiću u Hrvatskoj, ako Radić bude dostupan , ali i u Srbiji, kazala je ministrica pravosuđa Ana Lovrin:

„Pred hrvatskim pravosuđem će se postupak voditi kada Miroslav Radić hrvatskom pravosuđu postane dostupan. Odnosno, sukladno sporazumu tužiteljstava, obzirom da se radi o demokratskim državama i o općoj suglasnosti o potrebi procesuiranja i kažnjavanja svakoga zločina, očekujemo i eventualni postupak u Srbiji.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG