Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trogodišnja istraga o ubistvu gardista se nastavlja


Beograd, Ulaz u vojnu kasarnu na Topčideru, mesto samoubistva vojnika

Na rešavanju misterije pogibije dvojice vojnika u beogradskoj kasarni Topčider više neće raditi nekadašnji kadrovi vojnog pravosuđa, zbog sumnji porodica stradalih u njihovu objektivnost. I posle nedavnog izveštaja američkog Federalnog istražnog biroa, od kog se mnogo očekivalo, u procesnom smislu ovaj slučaj tapka u mestu.

Predmet Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, dvojice pripadnika Gardijske brigade koji su 5. oktobra 2004. pronađeni mrtvi u kasarni na Topčideru, biće dodeljen drugom tužiocu, a za rad na tom slučaju biće oformljen poseban tim na nivou Okružnog i Republičkog tužilaštva. Prvi zadatak nove ekipe biće da prouči izveštaj američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) nakon čega će predložiti iduće korake. Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva:

"Sve ovo se čini kako bi se utvrdila puna istina šta se zaista dogodilo u Topčideru."

Posle pogibije gardista pre tri godine vojna istraga zaključila je da su se vojnici koji su čuvali tajni vojni objekat Karaš poubijali međusobno tokom patrole, i time je slučaj zaključen. Međutim, nakon što je Nezavisna državna komisija utvrdila da su vojnici ubijeni, da je na njih pucao neko treći, slučaj je 2005. dodeljen Okružnom sudu u Beogradu koji bi trebalo da da konačnu reč. Danas je predmet i dalje u fazi istražnih radnji a Božidar Prelević, predsednik Nezavisne komisije, kaže za naš program da bi stvari konačno mogle da krenu sa mrtve tačke:

"Tužilac sada može da traži ubicu pošto će preko policije započeti taj postupak, verovatno sledi saslušanje svih aktera."

Optimizam Prelević bazira na svom tumačenju, kao i viđenju pravnog tima porodica stradalih, da balistički izveštaj FBI, koji je pre nekoliko dana stigao u Beograd, dokazuje ono što tvrdi Nezavisna komisija – da su gardisti ubijeni. Advokat Predrag Savić rekao je za naš program da je pravni tim porodica stradalih gardista podneo krivičnu prijavu protiv nadležnih u vojnom pravosuđu zbog brojnih propusta tokom istrage:

"Zato što nisu uzeti tk uzorci, zato što nisu izvršene neophodne radnje, kao što je detekcija i pregledanje vozila i objekata ispod samog Topčidera, zato što nisu saslušani svi svedoci. Zbog činjenice da su meci iz tela jednog od vojnika, izvađeni na obdukciji, dati na ruke tadašnjem istražnom vojnom sudiji bez fotografisanja, obeležavanja i zapisnika – njih više nema. Pravili su lakrdiju, izgledalo je smešno, i na kraju su iz vojne istrage rekli da je nemoguće utvrditi bilo šta DNK analizom i da oni koji to tvrde suviše gledaju naučno-fantastične filmove i Dosije X."

Vojnu istragu vodio je sudija Vuk Tufegdžić i zaključio da su gardisti poginuli u međusobnom obračunu, najverovatnije posle svađe. I danas u izjavi za naš program stoji iza toga i odbacuje tvrdnje suprotne strane da je istraga vođena neprofesionalno:

"Ovo je situacija dizanja prašine pre nego što se bilo šta u sudu uradi. Siguran sam da je, na osnovu svih tragova, ono što smo utvrdili apsolutno tačno – smrtne posledice kod Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića su nastale isključivo njihovim međusobnim dejstvom. Trećeg lica nema."

Kako slučaj Topčider nije rasvetljen ni posle tri godine, od dana pogibije vojnika u javnosti su se povlačile razne priče: od toga da su gardisti ubijeni jer su možda videli da se u podzemnom objektu Karaš skrivao neko od haških optuženika, pa i sam Ratko Mladić, do sumnje da su likvidirani u pokušaju da spreče krađu vojne imovine. Advokat Predrag Savić ipak kaže da je teško pretpostaviti motiv zbog kog je, kako tvrdi, vojna istraga vođena traljavo:

"Možemo da pretpostavljamo šta bi moglo da bude motiv – prikrivanje izvršenja krivičnog dela, uklanjanje dokaza. Motiv može da bude sve, možda se želi da se sačuva ugled vojske, koji je ionako bio u padu. Nemoguće je tačno reći."

Javnost Srbije i dalje čeka na odgovor – kako su stradali gardisti. Njihovi očevi Janko Jakovljević i Petar Milovanović poručili su da neće odustati od potrage za istinom:

"Moramo se boriti za pravdu da dođemo do prave istine. Zamolio bih sve ljude u vrhu da nam pomognu u ovoj našoj situaciji, da dođemo do prave istine."

"Tri godine je prošlo a istine nema. Mi tugujemo jer ne znamo šta se desilo i šta će se desiti. Nadamo se da će se pravda pokazati kako bi mogli da spavamo mirno."

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG