Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd odbacuje demarš Zapada


Beograd, sedište Ministarstva spoljnih poslova Srbije

Zvanični Beograd odbacio je demarš koji su Velika Britanija, SAD, Francuska, Nemačka i Italija uručile zbog izjava srpskih zvaničnika u koji se povezuje Republika Srpska i Kosovo.

Na demarš pet velikih zapadnih sila upućen Beogradu, koji pojedini svetski mediji, pozivajući se na dobre poznavaoce diplomatske prakse, označavaju čak kao onakav kakav se ne pamti, ministar za rudarstvo i energetiku i potpredsednik Koštuničine Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović izjavljuje:

"Ako je za neke zemlje sporno što zvaničnici Vlade Srbije u insistiranju na poštovanju Dejtonskog sporazum i Rezolucije 1244 oba ova međunarodna dokumenta spominju u istoj rečenici, a ne u dve odvojene rečenice, mi odbacujemo takav prigovor".

I Koštuničin ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić na ovo diplomatsko upozorenje ponavlja da je povezanost Republike Srpske i Kosova više nego očigledna:

“Svaki čovek u ovom regionu će vrlo lako povezati dve stvari: a to je da se Bosna i Hercgovina sada centralizuje u svojim funkcijama i da se Republici Srpskoj oduzimaju nadležnosti a da se istovremeno, takoreći istog dana, predlaže nezavisnost Kosova i Metohije.”

Demarš, koji su šefu srpske diplomatije uručili ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Nemačke i Italije, usledio je nakon izjave srpskog premijera Vojislava Koštunice da mere Miroslava Lajčaka u BiH i plan Martija Ahtisarija za status Kosova imaju za cilj da se sruše rezolucija UN 1244 i Dejtonski sporazum - kako bi se proglasila nezavisnost Kosova i ukinula Republika Srpska. No, srpski ministar Samardžić kao glavnog krivca navodi upravo visokog predstavnika u BiH Lajčaka:

“Nije Srbija provocirala oduzimanje nadležnosti Republici Srpskoj. To je učinio Miroslav Lajčak u svojoj ambiciji da završi taj problem za petnaest dana. Srbija mora jednostavno na neki način da reaguje i da odgovori. Ako bi Srbija ostala gluva na tu vrstu politike u njenom najbližem susedstvu i koja se vodi na štetu srpskog stanovništva i RS, onda bi Srbija, njena Vlada i njeno ministarstvo spoljnih poslova moglo komotno da zaključa vrata i ugasi svetlo.”

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova sa ministrom Vukom Jeremićem, inače Tadićevim demokratom, i u ovoj prilici koristi umereniji ton ili kako sam Jeremić kaže - odgovoreno je principijelnim stavom Beograda:

“Taj demarš koji je uručen povodom izjava premijera bio je dosta oštar ali ja ne bih u ovom trenutku od toga pravio preveliko pitanje. Ja sam na taj demarš odgovorio principijelnim stavom koji je bio od ranije poznat. Mi se zalazemo za međunarodno poštovanje principa suverenosti u Bosni, u Srbiji i na bilo kojoj drugoj tački i mislim da su taj stav ambasadori primili sa jednim jasnim razumevanjem.”

Međutim, Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije u izjavi za naš program primećuje da je reč samo u intonaciji ali da, osim Koštunice, i predsednik Srbije Tadić i ministar Jeremić poručuju da su Kosovo i Reublika Srpska povezani i to tako kada kažu da bi eventualna nezavisnost Kosova destabilizovala region:

«Uverenje ili saznanje ili strah ili anticipacija, ne znam šta je tačno, ovih zapadnih zemalja da je ovaj konflikt u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku na neki način ne samo rečima nego i neposrednije, da tako kažem, iniciran iz Beograda i zbog toga se oni u suštini sada okreću Beogradu i sugerišu da ta ideja da bi oni mogli da naprave probleme u Bosni i Hercegovini da za to dobiju ustupke na Kosovu, da to neće ići.»

Pojedini analitičari, procenjujući obiljnost ovog demarša, navode i mogućnost nove izolacije Srbije. Ovo jeste izuzetno ozbiljna činjenica, kaže za naš program Vatroslav Vekarić, član Spoljno-političkog saveta Ministarstva spoljnih poslova, ali da se ne može očekivati povratak u Miloševićev period:

“To su zemlje koje odlučujuće utiču i na našu ukupnu poziciju, i spoljno-političku i ekonomsku, koje određuju sve ono što se tiče naših osnovnih političkih prioriteta, prema tome tu činjenicu treba tako i shvatiti, treba je uzeti ozbiljno. Teško je sad govoriti o izolaciji onog tipa kakva je postojala u vreme rezima Miloševićevog, u svakom slučaju ka jednoj izolaciji je moguće da idemo ukoliko naša politika nastavi da bude autistična.”

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG